Wednesday, May 25, 2011

Η Εκκλησιαστική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Παλαιοκήπου παίρνει ξανά ζωή … !

Με την χάρη του Θεού ξαναλειτούργει η δανειστική Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Ιερού Ναού Αγίου Ερμολάου Παλαιοκήπου Μυτιλήνης. Πρέπει να ευχαριστήσω θερμά την δεσποινίδα Παναγιωτούλα Γεωργαντά που πρόθημα και αφιλοκερδώς ανέλαβε να βάλει σε λειτουργία την παλιά Βιβλιοθήκη. Εκτός από αυτά τα βιβλία μου αναφέρετε στο άρθρο, υπάρχει όλη η σειρά της πατρολογίας του Migne 161 τόμοι και πολλά άλλα αξιόλογα βιβλία. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να παρακαλέσω όποιος μπορεί και θέλει να στείλει βιβλία και να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη είναι ευπρόσδεκτα.
+ π. Α. Β.

Σ’ ένα από τα μικρά και γραφικά χωριά της Γέρας, στον Παλαιόκηπο, παίρνει ξανά ζωή μετά από πολλά χρόνια, η Εκκλησιαστική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιερού Ναού Αγίου Ερμολάου!

Περισσότερα από 1.180 βιβλία παίρνουν ξανά πνοή τοποθετημένα και αρχειοθετημένα μεταξύ τους σε μία νέα βιβλιοθήκη, που κοσμεί το χώρο του Πνευματικού Κέντρου, απέναντι ακριβώς από Ναό!

Το περιεχόμενό της αρκετά πλούσιο! Βιβλία για κάθε ηλικία! Από το πιο μικρό παιδί, που θα θελήσει να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές διαβάζοντας ένα ευχάριστο βιβλίο μέχρι το γηραιότερο κάτοικο του χωριού, που θα θελήσει να περάσει μία βόλτα από τη βιβλιοθήκη, έστω και από απλή περιέργεια για το περιεχόμενό της! Παιδική λογοτεχνία, ξένη αλλά και ελληνική, παιδικά διηγήματα, ποίηση, είναι μερικά μόνο δείγματα από την πλούσια θεματολογία της βιβλιοθήκης μας! Επίσης, η μελέτη της Αγίας Γραφής, η ζωή και τα θαύματα του Χριστού, βιογραφίες διαφόρων Αγίων, η αρχιτεκτονική των εκκλησιών, η ιστορία του έθνους μας, αποτελούν κύριους άξονες σε πολλά από τα βιβλία. Βιβλία με πλούσια εικονογράφηση, μέσα από τα οποία ένα μικρό παιδί μπορεί κάλλιστα και με πολύ απλό τρόπο να μάθει για τη ζωή του Χριστού, από τη γέννησή Του μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Αλλά και άλλα διαχρονικά βιβλία με διάφορα καίρια ζητήματα, γύρω από την οικογένεια, το γάμο, το πόνο, κ. ά., τα οποία θα πρέπει θα πρέπει να διαβάζονται - κυρίως - από κάθε νέο άνθρωπο!

Η μόρφωση αποτελεί ένα στολίδι στα χρόνια της ευτυχίας και λιμάνι στα χρόνια της δυστυχίας. Μόρφωση είναι αυτό που μένει, όταν ξεχάσουμε αυτά που διαβάσαμε.

Στις μέρες, δυστυχώς είναι γενικά αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι δεν διαβάζουν βιβλία. Ιδιαίτερα οι νέοι, οι οποίο καταφεύγουν σε εναλλακτικές οδούς διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Βρισκόμαστε σε μία εποχή, όπου οι αξίες εξαλείφονται, ο ελεύθερος χρόνος του ανθρώπου περιορίζεται ολοένα και περισσότερο. Σήμερα οι νέοι «σκοτώνουν» τον χρόνο τους μπροστά από μία οθόνη, είτε της τηλεόρασης, είτε του υπολογιστή τους. Παράλληλα, με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα περισσότερα βιβλία έχουν αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά βιβλία. Αυτό που απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο είναι μόνο η ρουτίνα της καθημερινότητας, τη κάλυψη των αναγκών του, μέσου του καταναλωτισμού και τα αμέτρητα προβλήματα που τρέχουν γύρω του …

Ωστόσο, το βιβλίο αποτελεί ένα παράθυρο προς τον πολιτισμό. Ένα ταξίδι προς το πολιτισμό μας. Με ένα καλό βιβλίο μορφώνεσαι. Ταξιδεύεις, ονειρεύεσαι, ξεχνιέσαι, μέσα από χιλιάδες εικόνες που απλώνονται ολοζώντανες μπροστά σου! Ένα καλό βιβλίο, είναι κι ένας καλός φίλος και σύντροφος στη ζωή σου!

Σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια επαναλειτουργίας, της Εκκλησιαστικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Παλαιοκήπου, που ξεκινάει με τόσο μεγάλη πνευματική δύναμη, θα θέλαμε τη στήριξη όλων των συγχωριανών μας, ιδιαίτερα των γονέων, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα και τα παιδιά τους, να επισκεφτούν την βιβλιοθήκη μας! Παράλληλα, ζητάμε την υποστήριξη όλων των υπευθύνων της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό το νέο εγχείρημα!

Τα βιβλία είναι παράθυρα, από τα οποία βλέπουν έξω οι ψυχές. Σπίτι χωρίς βιβλίο, είναι δωμάτιο χωρίς παράθυρο. Με τα βιβλία, άλλοι κοσμούν την ψυχή τους και άλλοι απλώς διακοσμούν την βιβλιοθήκη τους!

Γεωργαντά Παναγιώτα

No comments:

Post a Comment