Monday, August 12, 2019

Σου την επιστέφω για να μην νικηθώ από τον πειρασμό και σου κάνω και εγώ κακό


Οι πολλές ικανότητες του στρατηγού  Σεκούνδου, ως ήταν φυσικό είχαν κινήσει το φθόνο ενός άλλου στρατηγού ό οποίος τον διέβαλε στον αυτοκράτορα. Όταν όμως ο στρατηγός Σεκούνδος το έμαθε αυτό στέλνει στον συκοφάντη του την ακόλουθη επιστολή
«Γνωρίζω του λέγει, ότι πρόδωσες την φιλία μας, και με διέβαλες στον αυτοκράτορα. Ξέχασες μια επιστολή που μου είχες στείλει γράφοντας άσχημα λόγια γι’ αυτόν. Σου την εσωκλείω λοιπόν αυτή την επιστολή , σου την επιστρέφω για να μην νικηθώ από τον πειρασμό και σου κάνω και εγώ κακό.»
Τι μάθημα βγαίνει από αυτό ;
Ότι πρέπει απαραιτήτως κάθε τι που μπορεί να μας οδηγήσει σε πειρασμό να φεύγει μακριά από εμάς. Θα μπορούσε ο Στρατηγός Σεκούνδος, να εσωκλείσει την επιστολή που είχε γράψει ο συκοφάντης εναντίον του αυτοκράτορα, και να τον καρφώσει στο δει λεγόμενον. Δεν το έκανε. Και διότι ο Σατανάς θα πήγαινε να του υποδείκνυε ότι του άξιζε μια τέτοια τιμωρία, τουλάχιστον να δικαιωθεί, να γνώριζε ο αυτοκράτορας ότι έχει να κάνει με έναν συκοφάντη. Αντί αυτού έσπευσε να την γυρίσει πίσω, όχι να την σκίσει. «Την εσωκλείω του λέει και σου την επιστέφω για να μην νικηθώ από τον πειρασμό και σου κάνω και εγώ κακό».
(Ο Ιωάννης Σεκούνδος ήταν ο πατέρας του Άγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου)
Δημήτριος Παναγόπουλος (†)

No comments:

Post a Comment