Friday, August 5, 2011

Φρούτα: Τα έπλυνες σωστά , οι κίνδυνοι που κρύβουν


Φρούτα ! Να τα πλύνω ή να τα καθαρίσω ; Και τι γίνεται με τις βιταμίνες που περιέχονται στη φλούδα ;

Η ΦΛΟΥΔΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΗΓΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Αγόρασες τα φρούτα και είσαι έτοιμη να φτιάξεις την πιο δροσερή φρουτοσαλάτα. Αναγκάζεσαι όμως να τα καθαρίσεις, καθώς δεν ξέρεις τι χημικές ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργειά τους. "
Tο μέρος εκείνο των φρούτων που βλέπει συνέχεια ο ήλιος καθώς αυτά ωριμάζουν, δηλαδή η φλούδα, είναι το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Eμείς, όμως, συνήθως το πετάμε, με αποτέλεσμα να χάνεται ένας ανεκτίμητος θησαυρός ουσιών" αναφέρει η Bsc Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ;

"Ο κανόνας που ισχύει είναι πως τα φυτοφάρμακα αν υπάρχουν, βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στη φλούδα, γι' αυτό, εάν έχετε την υποψία ότι τα φρούτα και τα λαχανικά σας είναι επιβαρημένα, τότε καθαρίστε τα σε βάθος" προειδοποιεί η Ευθυμία Δέδε.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Τα κοινά φρούτα, που δεν προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια, περιλαμβάνουν 67 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν μαλακή φλούδα, είναι πιο ευαίσθητα και απορροφούν ακόμη περισσότερο όλες τις βλαβερές ουσίες.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως αυτά είναι τα φρούτα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με τη φλούδα με κίνδυνο να εμφανιστούν ερεθισμοί στο δέρμα και τους πνεύμονες, ορμονικές διαταρραχές, αλλά ακόμη και καρκίνος.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας τα 12 "βρόμικα" φρούτα και λαχανικά που ενδέχεται να έχουν περισσότερα φυτοφάρμακα είναι:

Σέλερι
Νεκταρίνια
Ροδάκινα
Πιπεριές
Φράουλες
Σπανάκι
Μήλα
Κεράσια
Blueberries Πατάτες
Σταφύλια
Μαρούλι
"
Tο βαθύ καθάρισμα (κατά το οποίο αφαιρείται η φλούδα και μέρος της σάρκας του φρούτου ή του λαχανικού) είναι η μόνη λύση για να απαλλαγείς από τα φυτοφάρμακα. Αν συνηθίζεις να τα ξεπλένεις με νερό και ξίδι σε αναλογία 2 προς 1, τότε να ξέρεις ότι αυτό γίνεται για να εξοντωθούν τα παράσιτα που υπάρχουν από το χώμα της καλλιέργειας και όχι για να απαλλαγείς από τα φυτοφάρμακα" επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευθυμία Δέδε.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΩ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ;
Για να διαπιστώσεις αν τα φρούτα σου έχουν φυτοφάρμακα κάνε ένα απλό πείραμα. Βάλε ένα τσαμπί σταφύλια σε νερό με λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα. Άφησε το μερικά λεπτά και δες τη διαφορά στο χρωματισμό του νερού. Αν κάνεις την ίδια διαδικασία χωρίς απορρυπαντικό θα δεις ότι το νερό δεν αλλάζει χρώμα. Πράγμα που σημαίνει πως το νερό από μόνο του δεν είναι ικανό να διώξει τα φυτοφάρμακα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΩΞΩ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ;

Είναι πολύ σημαντικό πριν απ' όλα να πλύνεις η ίδια καλά τα χέρια σου. Μην τα ξεβγάλεις απλώς με νερό, αλλά πλύνε τα κανονικά με σαπούνι. Στην συνέχεια τοποθέτησε τα φρούτα σε μια λεκάνη και τρίψε τα με μια βούρτσα ή με τα χέρια. Πρόσεξε να μην κόψεις τα κοτσάνια των φρούτων πριν τα πλύνεις, γιατί αλλιώς ενδέχεται να περάσουν τα μικρόβια μέσα στο φρούτο. Μην ξεχάσεις να ξαναπλύνεις τα χέρια σου πριν φας!

"Πρέπει να πλένουμε και όσα φρούτα έχουν φλούδες που δεν τρώγονται, όπως οι μπανάνες και τα πορτοκάλια. Γιατί; Ο φλοιός τους ενδέχεται να φιλοξενεί παθογόνα μικρόβια, τα οποία θα μεταφερθούν στο μαχαίρι ή στα χέρια μας και από εκεί στο εσωτερικό των φρούτων, δηλαδή στη σάρκα τους, την οποία θα καταναλώσουμε. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να πλένουμε όλα τα φρούτα προτού τα ξεφλουδίσουμε για να τα φάμε, για να τα βάλουμε στο μπλέντερ ή για να τα στύψουμε και να φτιάξουμε χυμό". τονίζει η Ευθυμία Δέδε.

Ετοίμασε ένα μείγμα από φυσικά συστατικά που θα διώξουν τα μικρόβια και τα φυτοφάρμακα μακριά.

- 1 κ.σ χυμό λεμονιού, 2 κ.σ
baking soda, 1 φλιτζάνι νερό. Ψέκασε τα φρούτα με αυτό και άφησέ τα 5-10 λεπτά πριν τα ξεβγάλεις
- 1 κ.σ χυμό λεμονιού, 2 κ.σ λευκό ξίδι, 1 φλιτζάνι νερό. Ψέκασε τα φρούτα και άφησε 5-10 λεπτά πριν τα ξεβγάλεις

ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΑ ΠΛΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ!

Είναι άλλη μια λάθος συνήθεια που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. "Δεν πρέπει να πλένουμε τα φρούτα προτού τα βάλουμε στο ψυγείο. Ο λόγος είναι απλός: Η υγρασία που θα μείνει πάνω τους θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Καλό είναι να τα πλένουμε αφού τα βγάλουμε από το ψυγείο, λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε."

Η φλούδα των φρούτων λοιπόν περιέχει αναντικατάστατα συστατικά που καλό είναι να τα προσφέρεις στον οργανισμό σου. Μια καλή συμβουλή είναι να επιλέγεις φρούτα βιολογικής καλλιέργειας και φυσικά να τα πλένεις καλά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ετοιμάσεις τα φρέσκα φρούτα περίπου μια ώρα πριν να τα σερβίρεις, για να αυξηθούν στο μέγιστο η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους. Το ίδιο ισχύει και με τις φρουτοσαλάτες. Άφησέ τες στο ψυγείο, μια ώρα πριν τις καταναλώσεις.

Kleanthis Symeonides

No comments:

Post a Comment