Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Η πίστη Θεραπεύει την ψυχή και το σώμα μας
Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών σήμερα, αγαπητοί. Η Εκκλησία μας εορτάζει και τη μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονί¬κης, του υπερμάχου της Ορθοδοξίας.
Το άγιο Ευαγγέλιο μας μεταφέρει στην Καπερναούμ, τη δεύτερη πατρίδα του Χρίστου μας. Είχε επιστρέψει εκεί ο Χριστός από μια περιοδεία, και πήγε και έμεινε σε ένα σπίτι. Μόλις το ‘μαθαν οι άνθρωποι έτρεξαν και γέμισαν το σπίτι και τα πέριξ. Και ο Ιησούς άρχισε να τους ομιλεί. Ευκαιρία βρήκε. Και κρεμόντουσαν από τα χείλη Του. Σε λίγο έφθασαν εκεί τέσσερις συνάνθρωποι μας φέρνοντας στους ώμους έναν παράλυτο με το κρεβάτι του. Και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Και πήγαν και άνοιξαν τη στέγη και κατέβασαν στα πόδια του Χρίστου τον παράλυτο. Κι ο Χριστός είδε την πίστη αυτών των ανθρώπων, άλλα και του παραλύτου και του είπε: «Παιδί μου, συγχωρούνται οι αμαρτίες σου».
Η πίστη είναι μεγάλη δύναμη, προσφέρει στον άνθρωπο τη θεϊκή βοήθεια και Χάρη. Και συνάμα είναι η σχέση του άνθρωπου με τον Θεάνθρωπο. Είναι σχέση, δηλαδή, δυνατή και αποτελεσματική και μας κάνει παιδιά του Χρίστου. Γι’ αυτό και Κείνος αποκάλεσε τον παράλυτο παιδί Του και του συγχώρεσε δια της πίστεως τις αμαρτίες. Δηλαδή η πίστη θεραπεύει την ψυχή μας, συγχωρεί τις αμαρτίες και μας ανορθώνει και μας ανεβάζει πνευματικά.
Ήσαν εκεί κοντά οι Γραμματοδιδάσκαλοι του Ισραήλ. Και πειράχτηκαν που ο Χριστός συγχώρεσε τον παράλυτο. Και είπαν: «Ο Θεός συγχωρεί αμαρτίες...». Εκείνος διάβασε τη σκέψη τους για να τους αποδείξει πως είναι και Θεός και τους είπε: «Σεις θεωρείτε δύσκολο να αναστήσω το σώμα του παραλύτου, να τον κάμω να περπατά και να είναι υγιής. Για μένα το πιο δύσκολο είναι η συγχώρεση της αμαρτίας, διότι πρώτα αμαρτάνει η ψυχή και υστέρα ακολουθεί το σώμα» (στα αποτελέσματα και τις συνέπειες, δηλαδή, της αμαρτίας). Και ο άνθρωπος ηρέμησε, τώρα που ο Χριστός του συγχώρεσε τις αμαρτίες.
Και στη συνέχεια ο Κύριος, αμείβοντας πάλι την πίστη εκείνου και των υπολοίπων που τον έφεραν, του λέγει: «Σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου». Του έδωσε και τη σωματική υγεία. Αυτή είναι η πίστη, δίνει άφεση αμαρτιών και ψυχική θεραπεία κι όταν χρειαστεί και σωματική υγεία.
Ντροπιάστηκαν οι εχθροί της πίστης και του Χρίστου, χαίρεται όμως ο πιστός και άκακος κόσμος κι είπανε όλοι με μια φωνή και μ’ ένα στόμα και με μια καρδιά: «Ποτέ τέτοια πράγματα δεν είδαμε».
Ο παραλυτικός, ο πριν παραλυτικός, πήγε στο σπίτι του, στους δικούς του. Ο Χριστός δεν τον κράτησε σαν "λάφυρο να τον επιδεικνύει. Ο Χριστός είναι ταπεινός και κάνει τις γιατρειές της ψυχής και του σώματος δωρεάν και δια μέσου της πίστης.
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς υπήρξε μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, με προσφορά ανυπολόγιστη στα δύσκολα εκείνα χρόνια του Βυζαντίου, τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Βάσταξε την πίστη και την Ελλάδα κατά τον καλύτερο τρόπο. Και ύστερα, στα χρόνια τα δίσεκτα της Τουρκοκρατίας, βοήθησε τα μέγιστα τους σκλαβωμένους Έλληνας και τους έφερε στο γλυκό ξημέρωμα του 1821. Γι' αυτό και χρωστάμε πολλά και στην Εκκλησία μας και στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.
Και ακόμα οφείλουμε αυτά να μην τα ξεχνάμε, άλλα να προσπαθούμε να τα μιμούμεθα και να τα αντιγράφουμε, γιατί και η πατρίδα μας σήμερα, καθώς και η οικουμένη, περνά δύσκολες στιγμές κι έχει ανάγκη απ’ αυτή την πίστη και απ’ αυτή τη δύναμη του Χρίστου, των αγίων και της Εκκλησίας Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου