Saturday, June 18, 2011

Κυριακή των Άγιων Πάντων

 Ή τελευταία εορτή της Περιόδου του Πεντηκοσταρίου είναι η Κυριακή των Άγιων Πάντων, κατά την οποίαν τιμούμε όλους τους Αγίους, ως πρωτογεννήματα της Εκκλησίας, ως φυλακές των εντoλών του Χρίστου, λαμπρά παραδείγματα αρετής και μεγάλους ευεργέτες μας. Στα οστά των μαρτύρων θεμελιώθηκε η Εκκλησία και με το αίμα τους ποτίστηκε και αυξήθηκε. 
Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί άγνωστοι και συνεχώς ο αριθμός τους αυξάνει στο διηνεκές, γι' αυτό μια φορά τον χρόνο με την εορτή αυτή, τελούμε την μνήμη πάντων των Δικαίων, Προφητών, Αποστόλων, Μαρτύρων, Ομολογητών, Ποιμένων, Διδασκάλων και Οσίων, ανδρών και γυναικών, γνωστών και άγνωστων από Αδάμ μέχρι των ημερών μας. Μαζί τους επίσης τιμούμε τα Τάγματα των Αγγέλων και προ πάντων την Υπεραγία Θεοτόκον, την αειπάρθενο Μαρία, την Μητέρα του Κυρίου μας.
Οι Άγιοι είναι άνθρωποι που ζουν στην γη τις άγιες και αιώνιες αλήθειες. Γι' αυτό οι βίοι των Αγίων αποτελούν την εφαρμοσμένη Δογματική και περιέχουν ολόκληρη την Ορθόδοξη εφαρμοσμένη Ηθική. Είναι η μοναδική Παιδα¬γωγική της Ορθοδοξίας, με την οποία καταδεικνύεται πώς διαπλάσσεται ο απλός άνθρωπος σε τέλειο άνθρωπο με τα άγια μυστήρια, την χάρη του Θεού, τις άγιες αρετές. Δείχνουν τον ασφαλή δρόμο φωτισμού, αγιασμού και σωτηρίας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο κατανικά κανείς την αμαρτία, το πάθος, τον δαίμονα, τον θάνατο. Δείχνουν επίσης πως κανείς από ληστής, πόρνος, μέθυσος και άσωτος, γίνεται Άγιος. Αποδεικνύουν ότι ο κάθε Άγιος είναι ο Χριστός επαναλαμβανόμενος.
Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να γίνουμε και εμείς, εφαρμόζοντας τις επιταγές των Αποστόλων και όλων των Αγίων.
π. Γεώργιος Κουγιουμτζόγλου Πρεσβύτερος

No comments:

Post a Comment