Monday, December 16, 2019

Θα ήθελα όμως πολύ να μάθω ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός του ερχομού ή ο τρόπος της ενανθρωπήσεως και για χάρη τίνος έγινε.


Ερώτηση. Θα ήθελα όμως πολύ να μάθω ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός του ερχομού ή ο τρόπος της ενανθρωπήσεως και για χάρη τίνος έγινε.
Απάντηση. Εμπρός λοιπόν φίλε, ρώτησε τις αγίες Γραφές και βλέποντας τα λόγια των αγίων αποστόλων πολύ καλά με τα μάτια της διανοίας παρατήρησε αυτό που ζητάς.
Είπε λοιπόν ο σοφός μας Παύλος έχοντας μέσα του το ίδιο τον Χριστό που μιλούσε: "Επειδή λοιπόν τα παιδιά έχουν αίμα και σάρκα γι' αυτό και Αυτός με παρόμοιο τρόπο έγινε μέτοχος των ιδίων, για να καταργήσει με τον θάνατό Του εκείνον που έχει την δύναμη του θανάτου,δηλαδή τον διάβολο,και να ελευθερώσει εκείνους που από τον φόβο του θανάτου ήταν σ' όλη τους την ζωή υποδουλωμένοι"(Εβρ.2,14-15).
Αλλά και κάπου αλλού, δείχνοντάς μας άλλον τρόπο, λέει: "Γιατί εκείνο που δεν μπορούσε να κάνει ο νόμος, επειδή του έλειπε η δύναμη εξαιτίας της αντιστάσεως της σάρκας, το έκανε ο Θεός στέλνοντας τον Υιό Του με σώμα που έμοιαζε με το δικό μας σώμα της αμαρτίας και ως θυσία για την αμαρτία καταδίκασε την αμαρτία της σάρκας για να εκπληρωθεί η απαίτηση του νόμου σε μας οι οποίοι δεν βαδίζουμε ακολουθώντας τις επιθυμίες της σάρκας αλλά την οδηγία του Πνεύματος"(Ρωμ.8,4-5).
Επομένως δεν είναι ολοφάνερο και ορατό σε όλα τα όντα ότι ο Μονογενής έγινε σαν εμάς, δηλαδή τέλειος άνθρωπος, για να ελευθερώσει το γήινο σώμα μας από την φθορά που ήρθε απ' έξω κατεβαίνοντας με την κατ' οικονομίαν ένωση και ταυτιζόμενος με τον νόμο της ζωής και κάνοντας δική του ψυχή την ανθρώπινη ψυχή για να την κάνει ανώτερη από την αμαρτία χρωματίζοντάς την σαν με κάποια βαφή με την στερεότητα και το αμετάβλητο της δικής Του φύσεως;
ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Τόμος 9, Περί ενανθρωπήσεως του Μονογενούς, Σελ. 223, Ε.Π.Ε ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ"

No comments:

Post a Comment