Thursday, April 2, 2020

Μόνη ελπίδα η επάνοδος στην πίστη! Και πράγματι, αυτή σώζει κάθε φορά το έθνος θαυματουργικά…


Μακαριστού Επισκόπου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου
Ήταν κάποτε η Ελλάς ένα καθαρό έθνος, μια αμιγής χώρα, μια καθαρή φυλή, λαός χριστιανικός.
Είναι το πρώτο έθνος που πίστεψε στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Στη μικρή αυτή ευλογημένη γωνιά, ιδρύθηκαν οι πρώτες Εκκλησίες, και όλοι ζούσαν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, με αληθινή ευγένεια, απηλλαγμένοι πια από την ειδωλολατρία.
Αλλά τα τελευταία χρόνια τι έπαθε η πατρίδα μας, η ορθόδοξος χριστιανική Ελλάς;...
Με ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και έντυπα μας μεταδίδονται κακές συνήθειες και ξένα έθιμα. Και τι πάθαμε; Αλλοιώσαμε το χαρακτήρα μας, νοθεύσαμε τα ήθη μας, χάσαμε την παράδοσή μας. Γίναμε αυτό που λέει το Ευαγγέλιο, «Γαλιλαία των εθνών»! Όλοι έχουμε επηρεαστεί.
Μήπως υπερβάλω; Όπως ντύνονται – μάλλον γδύνονται – οι ξένοι, έτσι κι εμείς. Κολυμπούν εκείνοι ανακατεμένοι, αρσενικοί και θηλυκοί μαζί στα μπαίν – μιξτ ; το ίδιο κι εμείς. Χορεύουν εκείνοι ανήθικους χορούς; τους ακολουθούμε. Τραγουδούν εκείνοι έκφυλα τραγούδια; τα ίδια κι εμείς. Πού είναι τα τραγούδια που έλεγαν οι πρόγονοί μας; Πού είναι το σεμνό ντύσιμο των Ελληνίδων; Όλα πλέον άλλαξαν. Και η γλώσσα μας ακόμα κοντεύει να χαθεί. Ένας πολιτικός καυχήθηκε, ότι θα κάνει την Ελλάδα Ευρώπη.
Και κάποια κυρία είπε ότι θα κάνει τις Ελληνίδες να σκέπτονται και να ζουν σαν Αμερικάνες. Και τι θα μείνει πλέον από την Ελλάδα, τα βουνά και τα λαγκάδια; Όλα τ΄ αλλάξαμε. Τι έμεινε; το τομάρι μας μόνο. Γίναμε «Γαλιλαία των εθνών».
Αν όμως έχει αξία η Ελλάς, η αξία της είναι ότι έχει μία δική της φυσιογνωμία, έναν ιδιαίτερο πολιτισμό. Και ο πολιτισμός της είναι η Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία είναι η ψυχή της Ελλάδος. Αν χάσουμε την Ορθοδοξία, χάσαμε την Ελλάδα…
Όλες οι λέξεις του Χριστού μας έχουν αξία, αλλά ιδιαιτέρως η πρώτη και η τελευταία που είπε. Η πρώτη λέξη που βγήκε από τα πανάχραντα χείλη του Χριστού μας είναι το «Μετανοείτε» (Ματθ. 4,17), και η τελευταία λέξη που είπε επάνω στο Σταυρό είναι το «Τετέλεσται» (Ιωάν. 19,30).

«Μετανοείτε», είπε ο Χριστός. «Μετανοείτε» άντρες και γυναίκες, κλήρος και λαός, μικροί και μεγάλοι. Ο δρόμος που πήραμε είναι λάθος. Σωστός δρόμος είναι μόνο η οδός όπου μας καλεί ο Χριστός. Ξεφύγαμε, απομακρυνθήκαμε, βρεθήκαμε μακριά από τις ρίζες μας. Γίναμε ευρωπαίοι, λαός έκφυλος, γεμάτος ελαττώματα. Πού είναι οι προγονικές αρετές; Πού είναι η ευγένεια, η σεμνότης, ο φόβος του Θεού, η εργατικότης, η τιμιότης, η φιλαλήθεια, η συνέπεια, η ακρίβεια; ...Φύγαμε μακριά από τον Θεό. Ένα μας υπολείπεται, να μετανοήσουμε, μετάνοια και εξομολόγησις.
Είθε ο Θεός να μας δώσει ένα δάκρυ, δάκρυ από κείνα που έχυναν οι άγιοι, κι αυτό να γίνει Ιορδάνης, μέσα στον οποίο θ' πλύνουμε τα αμαρτήματά μας. Διαφορετικά, μας περιμένει τσεκούρι και φωτιά. Το είπε ο Πρόδρομος. Δέντρο που δεν κάνει καρπό, «ἐκκόπτεται καὶ εἰς πῦρ βάλλεται» (Ματθ. 3,10). το άκαρπο δέντρο το κόβουν και το καίνε. Γι΄ αυτό, μετανοείτε.
Αγαπητοί μου! Πιστή στα Θεία ήταν ανέκαθεν η Πατρίδα μας. Η αθεΐα ετιμωρείτο ως το μεγαλύτερο έγκλημα...
Μόνη ελπίδα η επάνοδος στην πίστη! Και πράγματι, αυτή σώζει κάθε φορά το έθνος θαυματουργικά…

No comments:

Post a Comment