Saturday, October 8, 2011

Η Θεομητορική εικόνα” Πάντων Θλιβομένων η Χαρά”


 Η εικόνα αυτή βρέθηκε θαυματουργικά μέσα σε ένα εκκλησάκι του χωριού Κλότσκι κοντά στην Πετρούπολη. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο ναός καταστράφηκε από κεραυνό ,ενώ η εικόνα ανακαινίσθηκε θαυματουργικά. Τότε με παράδοξο τρόπο κόλλησαν πάνω της τα νομίσματα από το κατεστραμμένο κουτί του φιλόπτωχου. Από τότε θαυματουργεί και ευεργετεί τον ρωσικό λαό.
Η εικόνα «Πάντων θλιβομένων η Χαρά» συνδέεται με το εξής θαυματουργικό γεγονός. Το έτος 1688 η Ευθυμία ,η αδελφή του Πατριάρχη Ιωακείμ (1674-1690), που ζούσε στη Μόσχα έπασχε από ανίατη ασθένεια για πολύ καιρό. Ένα πρωί, κατά τη διάρκεια της προσευχής άκουσε μια φωνή να της λέει. “Eυθυμία ! Πηγαίνετε στο ναό της Μεταμόρφωσης του Γιου μου . Εκεί θα βρείτε μια μικρή εικόνα που ονομάζεται” Πάντων θλιβομένων η Χαρά». Να πείς στον ιερέα να τελέσει παράκληση και αγιασμό και θα θεραπευθείς ” .Η Ευθυμία έκανε όπως της είπε η φωνή της Θεοτόκου και θεραπεύτηκε. Αυτό έγινε την 24η Οκτωβρίου 1688.
Στις 24 Οκτωβρίου , με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθούν οι ρώσοι ορθόδοξοι,γιορτάζεται η ανάμνηση ΤΟΥ θαύματος που έγινε στην Αγία Πετρούπολη το 1688 από την Παναγία,όταν η ασθενής προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα Της ,την επονομαζόμενη «των θλιβομένων η χαρά».
Την εικόνα αυτή αγαπούσε πολύ κι η οσία Ξένια η άστεγη και δια Χριστόν σαλή.
Τροπάριο :

Πάντων θλιβομένων η χαρά, και αδικουμένων προστάτις, και πενομένων τροφή, ξένων Τέ παράκλησις, και βακτηρία τυφλών, ασθενούντων επίσκεψις, καταπονουμένων, σκέπη και αντίληψις, και ορφανών βοηθός, Μητερ του Θεού του ύψίστου, συ Υπάρχεις Αχραντε σπευσον, δυσωπούμεν ρύσασθαι τους δούλους σου. (ήχος πλ. δ’ ).
Η Θεομητορική εικόνα” Πάντων Θλιβομένων η Χαρά”

No comments:

Post a Comment