Friday, August 7, 2020

Ο θυμός, τα νεύρα, η έξαψη, η οργή

 Ο θυμός, τα νεύρα, η έξαψη, η οργή είναι έντονα συναισθήματα που έχει ο άνθρωπος μετά από κάποια αντιδικία, ταραχή, προσβολή, ειρωνεία ή άρνηση. Πώς μπορεί ο άνθρωπος να κόψει το θυμό του; Πώς καταφέρνει να μην οργίζεται;
Πώς μπορεί να ελαττώσει τα νεύρα; Με ποιον τρόπο ο άνθρωπος μπορεί να πολεμήσει το πάθος της οργής, του θυμού και των νεύρων; Πότε και πώς νευριάζει ο άνθρωπος; Τι συμβαίνει και τι προκαλεί τον άνθρωπο ώστε να έχει θυμό; Ο άνθρωπος για να μπορέσει να απαλλαγεί από το πάθος του θυμού, της οργής, του μίσους, των νεύρων και από οποιοδήποτε άλλο πάθος, χρειάζεται ο άνθρωπος να βρει από που προέρχεται και ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν.
Το πάθος είναι πολύ ισχυρό, διότι η λέξη πάθος προέρχεται από τη λέξη πάσχω, δηλαδή υποφέρω. Ο άνθρωπος που έχει ένα οποιοδήποτε πάθος, υποφέρει διότι είναι αρκετά δύσκολο στο να κοπεί. Αν ψάξει κανείς πίσω από το πάθος του θυμού ή της οργής ή των νεύρων, θα διαπιστώσει ότι θίγεται το «εγώ» του ανθρώπου, ο κακός εαυτός μας και αντί να έχει την αρετή της αοργησίας, τον διακατέχει το αμάρτημα της οργής.
Η σιωπή σε τέτοιες καταστάσεις είναι χρυσός, διότι όταν ο άνθρωπος μιλήσει, σίγουρα θα γίνει αντίλογος και αν δεν υπάρχει το πνεύμα της ειρήνης και της αοργησίας στην καρδιά του ανθρώπου, τότε θα κάνει την εμφάνισή του ο θυμός, η οργή και τα νεύρα. Η ταπείνωση είναι το φάρμακο και η θεραπεία του πάθους του θυμού.

No comments:

Post a Comment