Friday, May 24, 2019

Ο Κύριος είναι φιλάνθρωπος και δίνει γρήγορα τη συγχώρηση, ενώ καθυστερεί την τιμωρία.


Είναι φοβερό πράγμα η αμαρτία και βαριά αρρώστια της ψυχής η παρανομία. διότι εξασθενεί τη δύναμη της και γίνεται αιτία της κολάσεως της στην αιώνια φωτιά.
Ο Θεός έκανε τον άνθρωπο ευθύ σύμφωνα με τον Εκκλησιαστή, οι άνθρωποι όμως κατέφυγαν σε πολλούς λογισμούς. Διότι ο Απόστολος λέει είμαστε δικό του δημιούργημα και πλαστήκαμε για να κάνουμε καλά έργα. Ο δημιουργός λοιπόν, όντας αγαθός, δημιούργησέ τον άνθρωπο για να κάνει έργα καλά ,το δημιούργημα του όμως, από δική του προαίρεση στράφηκε στην πονηριά. Πολύ φοβερό κακό η αμαρτία αλλά όχι αθεράπευτο. Φοβερό για εκείνον που το κατέχει, αλλά ευκολοθεράπευτο για εκείνον που το αποβάλει με την μετάνοια.
Η αμαρτία καίει, αποδυναμώνει τα νεύρα της ψυχής και συντρίβει τα νοητά οστά της διανοίας και συσκοτίζει τη φωτεινότητα της καρδιάς.
Τι λοιπόν είναι η αμαρτία?
Είναι ζώο?
Είναι άγγελος ή δαίμονας?
Τι είναι αυτό που ενεργεί?

Άνθρωπε μου δεν είναι, εχθρός εξωτερικός που σε αντιμάχεται, αλλά δικό σου κακό γέννημα, που ξεφυτρώνει αυτοπροαίρετα από μέσα σου. Κοίταζε με καθαρά τα μάτια σου και δεν θα έχεις κακή επιθυμία.
Μην αρπάζεις τα ξένα πράγματα και η τάση της αρπαγής θα αποκοιμηθεί μέσα σου.
Φέρνε στο νου σου τη μέλλουσα κρίση, και δε θα κυριαρχήσει σε σένα, ούτε πορνεία, ούτε μοιχεία, ούτε φόνος, ούτε κανένα άλλο από τα παρανομήματα. Όταν όμως λησμονήσεις το Θεό τότε αρχίζεις να σκέπτεσαι πονηρά και να κάνεις παρανομίες.

Ο Θεός είναι φιλάνθρωπος και όχι λίγο. μην πεις λοιπόν '
Επόρνευσα , εμοίχευσα, έχω κάνει πολλά φοβερά πράγματα, άραγε θα με συγχωρέσει? Άραγε θα μου δώσει αμνηστία? Άκουσε τι λέει ο Ψαλμωδός: Πόσο Μεγάλη είναι η καλοσύνη σου Κύριε!
Όλα τα αμαρτήματα σου δεν ξεπερνούν το μέγεθος της ευσπλαχνίας του θεού. Τα τραύματα σου δε νικούν τη μεγάλη πείρα του Αρχιάτρου.
Παράδωσε του μόνο τον εαυτό σου με εμπιστοσύνη, πες στο γιατρό την αρρώστια σου, πες και εσύ όπως και ο Δαυίδ,: είπα θα εξομολογηθώ στον Κύριο μου την αμαρτία που με βαραίνει, και τότε θα εφαρμοσθεί και σένα κάτι ανάλογο με αυτό που λέει ο Δαυίδ στη συνέχεια: Και συ συγχώρησες την ασέβεια της καρδιάς μου.
Μετανόησε ,λοιπόν άνθρωπε μου, και συ και δεν θα εμποδιστεί η χάρη να έρθει σε σένα. Φύλαξε ανεπίληπτη στο εξής τη συμπεριφορά σου. Ο Θεός είναι πραγματικά φιλάνθρωπος, και κανένας άνθρωπος δε θα μπορέσει να διηγηθεί επάξια τη φιλανθρωπία του, ούτε και αν μαζευτούν όλες οι γλώσσες μαζί, ούτε τότε θα μπορέσουν να διηγηθούν ένα μικρό μέρος της φιλανθρωπίας του Θεού.
Ο Κύριος είναι φιλάνθρωπος και δίνει γρήγορα τη συγχώρηση, ενώ καθυστερεί την τιμωρία. Ας μη χάσει κανείς λοιπόν την ελπίδα για τη σωτηρία του.
Έχοντας λοιπόν αδελφοί μου πολλά παραδείγματα ανθρώπων που αμάρτησαν ,μετανοήσαν και σώθηκαν, εξομολογηθείτε και εσείς πρόθυμα μπροστά στον Κύριο, για να λάβετε και τη συγχώρεση των αμαρτιών που προηγουμένως επράξατε, και να αξιωθείτε της επουράνιας δωρεάς κι να κληρονομήσετε την επουράνια βασιλεία μαζί με όλους τους αγίους, με τη χάρη του Χριστού, στον οποίο ανήκει η δόξα στους αιώνες την αιώνων. Αμήν
Κατηχήσεις Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων

No comments:

Post a Comment