Thursday, March 26, 2020

3η μέρα αναπιάσματος του προζυμιού





 
  μέρα αναπιάσματος του προζυμιού  (11 Μαρτίου 2020)
Συμπληρώθηκε το  2ο    24ωρο από το  προχθεσινό πιάσιμο του προζυμιού.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Στο 2ο  24ωρο μέσα στην ίδια θαλπωρή-ζεστασιά, ο όγκος του διπλασιάστηκε. Είναι εμφανείς οι τρύπες σε ολόκληρη τη μάζα του. Στην επιφάνεια έχουν παρουσιαστεί οι πρώτες φυσαλίδες - φουσκίτσες.
Σήμερα, όπως δείχνουν οι παραπάνω δύο φωτογραφίες, αφού ανακατέψουμε πρώτα το περιεχόμενο του βάζου (η στάθμη του προζυμιού θα κατέβει), θα προσθέσουμε στο βάζο μας (δηλ. θα ταΐσουμε, θα αναπιάσουμε) 40 ml χλιαρό νερό και 50 γρ. αλεύρι κίτρινο σκληρό, τύπου Μ.
Θα ανακατέψουμε το υλικά των βάζων, θα τα σταυρώσουμε με το σταυρό, λέγοντας το τροπάριο του Τιμίου Σταυρού: «Σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα».
Καθαρίζουμε τα εσωτερικά τοιχώματα των βάζων από τα ζυμάρια, για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της καλλιέργειας.
Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους (τα καπάκια να αναπνέουν λίγο). Βάζουμε τα λαστιχάκια, ως σημάδι στην καινούρια αφετηρία, έξω από το καθένα βάζο, στο σημείο που τελειώνει η ζύμη για να δούμε στη διάρκεια του 3ου  24ωρου, πόσο θα φουσκώσει.
Αφήνουμε το καθένα βάζο στον τόπο  θαλπωρής του.
 Τα λέμε αύριο μεσημέρι.
Πηγή: Ομάδα στο viber: Πρόσφορο




No comments:

Post a Comment