Friday, March 27, 2020

Τα πλεονεκτήματα του προζυμιού. Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020


Με την ευχή των πατέρων μας, την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώσαμε τη διαδικασία πιασίματος προζυμιού από την αρχή.
Αυτό το προζύμι είπαμε, ότι το διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να δώσουμε οδηγίες για το επόμενο τάισμα.
Να πούμε τώρα τα πλεονεκτήματα αυτού του προζυμιού.
 1.    Μπορούμε να το ανανεώνουμε εύκολα (χωρίς ζύμωμα).
Η ανανέωση αυτή γίνεται με το τάισμα (προσθήκη μικρής ποσότητας χλιαρού νερού π.χ.  30 - 40 ml  και αλευριού τόσου, όσο χρειάζεται για να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, δηλ. να μη ρέει σαν το μέλι, αλλά να κόβεται με το πιρούνι, να το σηκώνουμε το πιρούνι και να μη χύνεται).  (βλέπε επόμενη φωτογραφία)

Το τάισμα, εάν είμαστε στο σπίτι το κάνουμε μια φορά την εβδομάδα, είτε ζυμώσουμε, είτε όχι. Εάν απουσιάσουμε από το σπίτι και επιστρέψουμε μετά από 10 και παραπάνω ημέρες το ταΐζουμε 2-3 φορές ανάλογα με το χρόνο απουσία μας. 
Θυμίζω στα μέλη της ομάδας πως είχα αναρτήσει παλαιότερα το προζύμι που είχα 55 ημέρες να το φροντίσω και το επανέφερα μετά 2-3 ταΐσματα στην παλιά δύναμή του.
2.     Μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε εύκολα και να εξυπηρετήσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας.
3.   Αφαιρούμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε και αμέσως το συμπληρώνουμε με το ανάπιασμα - τάισμα (προσθήκη χλιαρού νερού και αλευριού + ανακάτεμα με πιρούνι.)
4.     Το προζύμι αυτό είναι λιγότερο όξινο κι έχει μεγαλύτερη δύναμη συγκριτικά με το κρατημένο προζύμι από το τελευταίο ζύμωμα.

Ο παλαιότερος τρόπος θέλει να κρατάμε μέρος της ζύμης, ως προζύμι, (βλέπε παραπάνω φωτογραφία)  να το αφήνουμε να φουσκώνει και μετά να το φυλάμε στο ψυγείο.                                                                   Αν και χρόνια δοκιμασμένος, αυτός ο τρόπος είναι επίφοβος γιατί εξασθενεί το προζύμι μας με την πάροδο του χρόνου και δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα ή το τελικό προϊόν έχει περισσότερη «ξινίλα» απ` ότι θα ήταν ανεκτό καθώς το προζύμι έχει χάσει την ισορροπία του ανάμεσα στους ζυμομύκητες και το μικροβιακό φορτίο που υπάρχει στο προζύμι.

Στην ομάδα μας δουλεύουμε με το είδος του προζυμιού που πιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (παραπάνω φωτογραφία)
Και τα δύο είδη προζυμιού (αυτό που πιάνεται του Σταυρού με τη χρήση του βασιλικού και το κρατημένο ζυμάρι από το τελευταίο ζύμωμα) θεωρούνται παραδοσιακά.
Τις επόμενες ημέρες αυτής της εβδομάδος θα μιλήσουμε για την προετοιμασία και τον εφοδιασμό των απαραίτητων πραγμάτων για να πραγματοποιήσουμε μετά, τη διαδικασία παρασκευής πρόσφορου.
(σκεύη, ταψιά, σφραγίδες, αναλογίες υλικών-συνταγές)
Την άλλη εβδομάδα: προσωπική προετοιμασία, θεωρητικά βήματα της διαδικασίας παρασκευής πρόσφορου. Υπο-δειγματικό μάθημα με φωτογραφίες και βίντεο. Πρακτική εξάσκηση-εφαρμογή.
Παρακαλούμε να μελετάτε τις αναρτήσεις μας, καθότι είναι καρπός συνεργασίας εμού και της Ευγενίας και προσφέρονται με πολλή, μα με πάρα πολλή αγάπη σε σας τους νεότερους. Η χαρά μας θα είναι μεγάλη, όταν αυτό το ωραίο κομμάτι της παράδοσης της εκκλησίας μας, περάσει στις νεότερες γενιές.  Τότε θα πούμε πως ο κόπος μας άλλοτε μικρός κι άλλοτε μεγάλος έπιασε τόπο.
 Πηγή: Ομάδα στο viber: Πρόσφορο

No comments:

Post a Comment