Wednesday, March 18, 2020

Πιάσιμο του προζυμιού από την αρχή. Hμέρα πρώτη



Συνηθίζουμε να πιάνουμε το προζύμι στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Η διαδικασία αυτή ευνοείται εκείνη την εποχή, λόγω του καλού καιρού (θερμοκρασίες κατάλληλες) και επιπλέον ευλογείται, όταν ακουμπάμε, πάνω του, κλωναράκια βασιλικού σε σχήμα σταυρού, που παίρνουμε απ` του παπά το χέρι. Επίσης πιάνουμε προζύμι και σε άλλες μεγάλες γιορτές της εκκλησίας μας.
Εμείς θα πιάσουμε αυτή την εποχή το προζύμι μας, για παράδοση γνώσης κι εμπειρίας προς τα μέλη της ομάδας «ΠΡΟΣΦΟΡΟ».   Ο βασιλικός, που αυτή την εποχή απουσιάζει, δεν είναι απαραίτητος. Την ευλογία θα τη δώσει ένας σταυρός που θα συνοδεύει τη διαδικασία πιασίματος.  Πολλές φορές δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση πως ο βασιλικός είναι συστατικό του προζυμιού και προϋπόθεση επιτυχίας. 
Όλα τα είδη προζυμιών ανήκουν στα παραδοσιακά προζύμια, είτε είναι σφιχτό, κρατημένο ζυμάρι από το τελευταίο ζύμωμα, είτε λιγότερο σφιχτό-πυκνό ή πιο υγρό.   Παλαιότερα οι πρόγονοί μας διατηρούσαν το προζύμι (κρατημένο ζυμάρι) μέσα στο αλεύρι, αφού ψυγεία δεν υπήρχαν.
Τώρα με τη χρήση του ψυγείου μπορούμε να διατηρήσουμε προζύμι και με περισσότερη ενυδάτωση, σαν αυτό που θα πιάσουμε σήμερα. Αυτό το προζύμι (πυκνό ή πιο υγρό) είναι πολύ πρακτικό κι έχει πολλά πλεονεκτήματα, που μας τα έχει αναφέρει η Ευγενία κατά καιρούς.
Θα είναι μία ενότητα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για τους αρχάριους. Χωρίς τη χρήση του προζυμιού, του υγιούς προζυμιού, δεν μπορούμε να παρασκευάσουμε πρόσφορο.
   Ίσως για αρκετούς:
 1.      Θα είναι μία εμπειρία πρωτόγνωρη.
2.       Για άλλους θα είναι μια ευκαιρία καλή, για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. 
3.       Για αρκετά άλλα μέλη θα είναι μία πρόκληση και πρόσκληση να αποφασίσουν, γιατί στην προσπάθεια του Ιανουαρίου απείχαν.
Στους δε προχωρημένους δίνεται η ευκαιρία, όσο εμείς θα ασχολούμαστε με τους αρχάριους, να δοκιμάζουν και να πειραματίζονται για να εμπεδώσουν, όσες γνώσεις προσφέρθηκαν από την Ευγενία στο προηγούμενο διάστημα.
Αυτή την περίοδο, θα είμαστε περισσότερο στο πλευρό των αρχαρίων, για να κατανοήσουν, όσο γίνεται καλύτερα τη γνώση του προζυμιού, που είναι η βάση για να προχωρήσουμε μετά στη διαδικασία παρασκευής του πρόσφορου.
Έτσι λοιπόν  σήμερα, θα κάνω το ξεκίνημα του πιασίματος του προζυμιού. Θα φωτογραφίσω τη διαδικασία και θα αναρτήσω. Μετά τη δική μου ανάρτηση θα κάνετε το ίδιο, όσοι θα συνταξιδεύσουμε σ` αυτή τη γνώση του πιασίματος του ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ.    
 Κάθε μεσημέρι θα αναπιάνω και θα αναρτώ, έως ολοκληρώσεως της διαδικασίας  κι εσείς θα ακολουθείτε τις οδηγίες.
    Καλό ξεκίνημα, καλή επιτυχία!
1η μέρα πιασίματος προζυμιού  Δευτέρα 9 – 3 - 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 
Στην παραπάνω φωτογραφία:  Συγκέντρωση υλικών για να προβούμε στο πιάσιμο του προζυμιού.

Στις δύο παραπάνω φωτογραφίες:  Ζυγίζουμε και μετράμε τα υλικά που θα χρειαστούμε:
60 γρ. αλεύρι σκληρό κίτρινο, τύπου Μ (ζυγίζουμε)
60 ml χλιαρό νερό (μετρούμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε στο γυάλινο το βάζο τα 60 ml χλιαρό νερό που έχουμε μετρήσει με το δοσομετρητή.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυγισμένα 60 γρ. αλεύρι.

Τα ανακατεύουμε με το πιρούνι κι έτσι δημιουργείται μία ζύμη σφιχτή.


Σταυρώνουμε το προζύμι με το σταυρό και λέμε το  απολυτίκιο του Τιμίου Σταυρού:
«Σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την  κληρονομίαν σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων  δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού σου  πολίτευμα».
Κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του (το καπάκι να αναπνέει λίγο) και επιλέγουμε ένα μέρος του σπιτιού μας που θα προσφέρει ζεστασιά-θαλπωρή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1η:

Το προζύμι πιάνεται πολύ εύκολα τους ζεστούς μήνες του έτους. 
Τώρα το χειμώνα για να πετύχει η όλη διαδικασία του πιασίματος του προζυμιού, θα πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς το κατάλληλο ζεστό περιβάλλον.
 Επιλογές που έχουμε να κάνουμε:
 Η ζεστασιά-θαλπωρή που θα προσφέρουμε γίνεται με διάφορους τρόπους:
 Α.   Στο φούρνο της κουζίνας με σταθερή θερμοκρασία στους 35 βαθμούς Κελσίου. (Βοηθάνε οι ψηφιακές κουζίνες, που ρυθμίζεις την ακριβή θερμοκρασία που επιθυμείς). Στις συμβατικές κουζίνες χρειάζεται προσοχή, διότι η ελάχιστη θερμοκρασία είναι 50 βαθμοί. Σ` αυτή την περίπτωση ανάβουμε για λίγο το φούρνο, αποκτά θαλπωρή, τον κλείνουμε και ελέγχομε με το χέρι μας τη ζεστασιά του φούρνου. Εάν ξεπεράσουμε το επιτρεπτό όριο των 35 περίπου βαθμών, αφήνουμε για λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου και πάντα ελέγχουμε.  Το βάζο σ` αυτή την περίπτωση το τυλίγουμε με μια - δυο πετσέτες για να μη δεχτεί μεγαλύτερη θερμοκρασία από λάθος εκτίμησής μας.
Β.    Επάνω στο καλοριφέρ, αφού έχουμε παρεμβάλλει ανάμεσα στο βάζο και στο σώμα κάποιο αντικείμενο, όπως πετσέτα, βιβλίο, για να μη δέχεται η βάση του βάζου μεγάλη θερμοκρασία και καταστρέψει την όλη προσπάθεια. Θέλει ζεστασιά-θαλπωρή και όχι μεγάλη θερμοκρασία. Στα σπίτια που όλο το 24ωρο είναι ζεστά τα σώματα προσφέρεται καλύτερα. Στα σπίτια που ανάβουν περιοδικά τα σώματα, είναι πολύ επικίνδυνο για το προζύμι να βρεθεί επάνω στο καλοριφέρ. Σ` αυτή την περίπτωση τοποθετούμε σε μια καρέκλα το βάζο καλυμμένο με ζεστό ύφασμα-κουβερτούλα και το βάζουμε δίπλα στο καλοριφέρ.
Γ.   Το «φωλιάζουμε» μέσα σε κουβέρτα που έχουμε δημιουργήσει θαλπωρή-ζεστασιά είτε με μια ηλεκτρική κουβέρτα, ηλεκτρική θερμοφόρα, συμβατική θερμοφόρα, ζεστή κεραμίδα (εάν είμαστε σε χωριό).
ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως όλα αυτά τα θερμαντικά μέσα να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το βάζο. Να βρίσκεται το βάζο στη θαλπωρή τους.
 Δ.   Άλλους τρόπους που εσείς θα επινοήσετε ή θα κάνετε τον συνδυασμό των παραπάνω.
Έτσι σε ζεστό μέρος θα το αφήσουμε μέχρι αύριο το μεσημέρι, που θα δώσουμε καινούριες οδηγίες.
 Ξεκινάμε με πολύ μικρές αναλογίες, αλευριού και νερού, για να περιορίσουμε την υπερχείλιση του αγαθού. 
Προσοχή, στο τέλος της διαδικασίας η ποσότητα θα αυξηθεί.
Σημείωση 2η :

Προσωπικά θα πιάσω προζύμι σε δυο ξεχωριστά βάζα.
Το ένα βάζο θα το καλύψω με μια – δυο κουβέρτες και το άλλο θα το βοηθήσω με θερμοφόρα με πολύ ζεστό νερό. Αυτός ο πειραματισμός θα μας δώσει περισσότερη εμπειρία.
 Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Η συνέχεια αύριο το μεσημέρι.
 Πηγή: Ομάδα στο viber: Πρόσφορο

1 comment:

  1. Ποτέ προζύμι, αν δεν υπάρχει αγιασμός από την γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού!

    ReplyDelete