Thursday, March 19, 2020

Πιάσιμο του προζυμιού από την αρχή. Hμέρα δεύτερη


2η μέρα αναπιάσματος του προζυμιού (10 Μαρτίου 2020) Πέρασε ένα 24ωρο από το χθεσινό πιάσιμο του προζυμιού (ένωση νερού και αλευριού). Στην παραπάνω φωτογραφία: Το προζύμι που ήταν στη θαλπωρή της θερμοφόρας αύξησε τον όγκο του και δημιουργήθηκαν κενά-τρύπες. Το προζύμι που ήταν στη θαλπωρή της κουβέρτας αύξησε κι αυτό τον όγκο του (συγκριτικά είναι μικρότερη η αύξηση του όγκου) και δημιουργήθηκαν κενά-τρύπες. Τώρα τους κρύους μήνες του έτους, λόγω έλλειψης επαρκούς θερμοκρασίας, παίρνουμε μέτρα θαλπωρής για να γίνει η καλλιέργεια του προζυμιού από τους επιθυμητούς μικροοργανισμούς. Εάν τα μέτρα θαλπωρής είναι ανεπαρκή η διαδικασία πιασίματος προζυμιού θα τραβήξει σε χρόνο. Το καλοκαίρι πιάνεται στο μισό χρόνο απ` ότι τώρα, αρχές Μαρτίου. Σήμερα, 2η μέρα, (βλέπετε τις παραπάνω δύο φωτογραφίες) θα προσθέσουμε στο καθένα βάζο μας (δηλ. θα ταΐσουμε, θα αναπιάσουμε) 60 ml χλιαρό νερό (μετρημένο) και 60 γρ. (ζυγισμένο) αλεύρι σίτου, κίτρινο σκληρό, τύπου Μ. Θα ανακατέψουμε, θα τα σταυρώσουμε με το σταυρό, λέγοντας το χθεσινό τροπάριο: «Σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα». Εννοείται, καθαρίζουμε τα εσωτερικά των βάζων. Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους (τα καπάκια να αναπνέουν λίγο). Βάζουμε από ένα λαστιχάκι έξω από κάθε βάζο στο σημείο που τελειώνει η ζύμη μας, για να δούμε στο δεύτερο 24ωρο, πόσο θα φουσκώσει. Αφήνουμε το καθένα βάζο στον τόπο θαλπωρής τους. Τα λέμε αύριο μεσημέρι. Καλή συνέχεια.


 Πηγή: Ομάδα στο viber: Πρόσφορο

No comments:

Post a Comment