Μπαίνουμε στη διαδικασία προετοιμασίας
για τη μεγάλη στιγμή που θα πρωτοζυμώσουν οι αρχάριοι.
A. Σκεύη που
χρειαζόμαστε
• 1 λεκάνη για το
ζύμωμα
• 1 κόσκινο (σίτα)
• 1 ξύλινη σφραγίδα
(με βαθιά χάραξη)
• 1-2 στρογγυλά
ταψιά, διαμέτρου 18-20 εκ.
• Ζυγαριά για το
ζύγισμα του αλευριού
• Δοσομετρητή για
την ακριβή μέτρηση του νερού
• Κερί καθαρό για
το άλειμμα του ταψιού
• 1-2 πετσέτες
κουζίνας για το σκέπασμα της ζύμης
• 1-2 λευκά πανιά
για το τύλιγμα του ψημένου πρόσφορου
• Το λιβανιστήρι
και ένα κεράκι που όσο ζυμώνουμε θα είναι αναμμένα, μπροστά στην εικόνα της
Παναγίας ή κάποιου Αγίου.
Πάντα για τα πρόσφορα χρησιμοποιούμε στρόγγυλα ταψιά. Τα
συνηθισμένα ταψιά είναι τα αλουμινένια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και τα
χρωματιστά τα αντικολλητικά και τα ανοξείδωτα.
Θεωρώ τα ταψάκια του αλουμινίου πιο εύχρηστα και ψήνουν
πιο φυσιολογικά. Τα ανοξείδωτα δεν
ψήνουν καλά, δεν παίρνει χρώμα το αγαθό που εφάπτεται στα τοιχώματά του.
Τα αντικολλητικά τα έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστες φορές.
Ψήνουν σε λιγότερη θερμοκρασία, γιατί "αρπάζει" το αγαθό και θέλει
παρακολούθηση. Επίσης στο χειρισμό, μου γλιστρούσαν πάνω στη σχάρα και τα
γλίτωνα με προσοχή από γλίστρημα και αναπόφευκτη πτώση.
Υπάρχουν διαφόρων μεγεθών ταψιά σε σχέση με τη διάμετρό
τους. Έτσι το ταψί διαμέτρου 16 εκ. το ονομάζουμε 16άρι. Το ταψί διαμέτρου 18
εκ. το ονομάζουμε 18άρι. Το ταψί διαμέτρου 20 εκ. το ονομάζουμε 20άρι, και στη
συνέχεια …22άρι, 24άρι κλπ. Ανεβαίνουν δύο δύο τα νούμερα. Τα πιο εύχρηστα είναι τα 16άρια, τα 18άρια
και τα 20άρια. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τα 22άρια και τα
24άρια ταψιά.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρηχά ταψιά:
ύψος 5,5 εκ.
(βλέπε παρακάτω φωτογραφία)
ή βαθιά ταψιά:
ύψος 8 εκ. ή και 9 εκ. (βλέπε
παρακάτω φωτογραφία)
Πηγή:
Ομάδα στο viber: Πρόσφορο
No comments:
Post a Comment