Saturday, December 22, 2018

ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΤΟΥΣ


Μπλαντάιρ, 21-12-2019
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Σας γράφουμε από την ιεραποστολή του Μαλάουι, με την ευχή του Αρχιεπισκόπου μας κκ. Φωτίου, για να μοιραστούμε μαζί σας, τις ευλογίες που μας χαρίζει ο Θεός συνεχώς. Έτσι, από την μια ξεχειλίζει μέσα από τις καρδιές μας η ευγνωμοσύνη μας προς τον ουράνιο Πατέρα μας, μα  από την άλλη νιώθουμε τη δίψα και το φιλότιμο να αυξάνουμε τις προσπάθειές μας και τον πνευματικό μας αγώνα  ώστε όλο και περισσότερες ψυχές να γνωρίσουν την Ορθοδοξία.
Σήμερα πια, που το Μαλάουι αποτελεί ανεξάρτητη Αρχιεπισκοπή, έχουμε  τον δικό μας μόνιμο επίσκοπο, τον κκ. Φώτιο, που με την πλούσια ιεραποστολική του εμπειρία και την πολλή αγάπη του στην Ορθοδοξία  αλλά και τον θεϊκό του ζήλο, ήρθε στο Μαλάουι να εργαστεί με όλη του την καρδιά και όλες του τις δυνάμεις. Με  την ευχή του λοιπόν, σας γράφω αγαπητοί μου αδελφοί για να σας ευχαριστήσω για τα τόσο αναγκαία δώρα της αγάπης σας, τα ποδήλατα που μας προμηθεύσατε. Η αλήθεια είναι πως σε κάθε ανάγκη μας μέχρι τώρα, όπως τα συσσίτια για τους φτωχούς, η προσφορά  σας είναι άμεση.
Καταρχήν θα ‘θελα να επισημάνω την ευαισθησία της  ιεραποστολής μας ιδιαιτέρως σε τρεις κατηγορίες ανθρώπων: στα μικρά παιδάκια, στους άστεγους και στους φυλακισμένους. Έως τώρα, καθημερινά σιτίζαμε με δύο γεύματα τη μέρα πάνω από 500 άπορα δυστυχισμένα και υποσιτισμένα παιδάκια. Συγχρόνως  με αυτό, επισκεπτόμαστε συχνά τις φυλακές, και ειλικρινά δεν μπορείτε να φανταστείτε την ευγνωμοσύνη των φυλακισμένων, όταν τους δίνουμε από λίγα σαπούνια και από λίγες χούφτες ρύζι ή καλαμποκάλευρο. Άλλοτε  τους δίνουμε  μία ψάθα για να κοιμούνται το βράδυ σε κάτι που θα τους γλιτώσει από την υγρασία και τις λάσπες. Μα και οι άστεγοι είναι πολύ ταλαιπωρημένοι και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όποτε μπορούμε διοργανώνουμε συσσίτια για αυτούς, μοιράζοντάς τους αυγά ή ό,τι άλλο έχουμε.

Μα σήμερα αδελφοί μου, οι ιδιαίτερες ευχαριστίες μου πηγαίνουν σε σας για τα ποδήλατα που αποκτήσαμε χάρη στην δική σας αγάπη. Όλοι οι ιερείς μας πρέπει να έχουν από δύο ποδήλατα ο καθένας, διότι επισκέπτονται με τη συνοδεία του βοηθού κατηχητή  και τα διπλανά χωριά της ενορίας τους. Διδάσκουν έτσι την πίστη σε πλήθος ανθρώπων. Ο ιερέας λοιπόν, και ο  κατηχητής βοηθός που επιλέγει, ξεκινούν από την βάση τους, για διαφορετικό χωριό κάθε φορά. Επισκέπτονται τα χωριά που είναι γύρω - γύρω από την ενορία τους. Αυτό είναι δύσκολο και επίπονο  καθώς ποδηλατούν για πολύ ώρα, μέσα σε λάσπες, βροχές και κακοτράχαλους δρόμους. Κι όμως, τα καταφέρνουν. Και όταν κατάκοποι φτάνουν στον προορισμό τους, μαζεύονται όλοι οι χωριανοί, για να τους ακούσουν, ενώ  διδάσκουν Χριστό και Ορθοδοξία. Και έτσι σιγά-σιγά ιδρύονται και άλλες ενορίες. Έτσι κατηχούνται σιγά-σιγά πλήθος ανθρώπων και μετά από  ένα χρόνο κατηχήσεων, ξεκινούν οι ομαδικές βαπτίσεις και οι γάμοι. Έτσι εξαπλώνεται η Ορθοδοξία στο Μαλάουι. Με τα ποδήλατα. Με τα ποδήλατα που δίνουμε στους ιερείς και στους κατηχητές μας!
Καταλαβαίνετε τώρα αδελφοί μου, πόσο σημαντική είναι για μας, αυτή η δωρεά. Θα ήθελα να κάνω έκκληση προς όλους : δωρίστε μας και άλλα ποδήλατα. Τα έχουμε ανάγκη. Διότι και αυτά που έχουμε, συχνά χαλούνε. Δεν είναι γερά.  Και συγχρόνως  οι δύσκολοι δρόμοι και οι δύσκολες συνθήκες δημιουργούν πολλές βλάβες και κάθε τόσο, πρέπει να τα αντικαθιστούμε με καινούργια, γιατί δεν συμφέρει η επιδιόρθωσή τους. Μόνιμα θα χρειαζόμαστε πολλά ποδήλατα για το Μαλάουι και μόνιμα αδελφοί μου , παρακαλούμε τον Θεό, να μας αξιώνει να συνεχίζουμε τα προγράμματα συσσιτίων προς τα άπορα παιδάκια, προς τους φυλακισμένους και προς τους άστεγους.
Ζητάω τις ευχές και τις προσευχές όλων σας.
Με αγάπη Χριστού σας ασπάζομαι.
Ιερέας Ερμόλαος Ιατρού
Από την Ιεραποστολή του Μαλάουι


No comments:

Post a Comment