Friday, December 21, 2018

Ω Κύριε, ώ Αθάνατε Καλλιτέχνη, πόσο καλά λίαν είναι όλα όσα δημιούργησες !


Αδελφοί, όταν όλα τα μέρη ενός οικοδομήματος είναι καλά, τότε ολόκληρο το οικοδόμημα είναι καλό. Το κάθε τούβλο του είναι καλό, όπως και η κάθε πέτρα και η λάσπη και ο ασβέστης, τα δοκάρια και οι κολώνες. Όμως ο άνθρωπος, μόνον όταν δει ολόκληρο το οικοδόμημα, το αντιλαμβάνεται στο σύνολό του και το θαυμάζει. Συχνά, κάποιες λεπτομέρειες στο κτίσμα του φαίνονται ακατανόητες και ακατάλληλες, αλλά τις ξεχνάει αυτοστιγμή μόλις στρέψει το βλέμα του στο σύνολο του οικοδομήματος. Πράγματι, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σ’ αυτόν τον κόσμο που μας φαίνονται ακατανόητες, άσχετες. Μόνον όταν μας αποκαλυφθεί ολόκληρο το οικοδόμημα, τότε κατανοούμε και βεβαιωνόμαστε.
Έτσι και στη ζωή μας: θεωρούμε άσχημα και χωρίς νόημα τα βάσανα και τις στερήσεις που ζούμε, τη στιγμή που συμβαίνουν. Ωστόσο, όταν περάσουν οι μέρες και τα χρόνια, τα ίδια βάσανα και οι ίδιες στερήσεις λάμπουν στη μνήμη μας σαν πολύτιμες πέτρες, φωτίζοντας το μονοπάτι της ζωής μας.
Εάν επομένως, αισθάνεστε ότι κάτι από τη δημιουργία του Θεού σας προσβάλλει, κοιτάξτε το σύνολο της δημιουργίας. Αν κάτι σας πικραίνει στη ζωή σας, περιμένετε υπομονετικά με πίστη και ελπίδα για νέες καλύτερες μέρες και χρόνια. Αν, τέλος όλη αυτή η ζωή σας φαίνεται επώδυνη και γεμάτη θλίψεις, σηκώστε τα πνευματικά μάτια σας προς τον άλλο κόσμο και τότε θα έχετε ειρήνη και χαρά ! Διότι όλος ο ορατός κόσμος γύρω μας δεν είναι ένα τέλειο σύνολο- υπάρχει επίσης και ο άλλος, ο αόρατος κόσμος... Ακόμη κι ένας καλλιτέχνης ζωγράφος βάζει τον θεατή να κοιτάξει τον πίνακα του από κάποια απόσταση, ώστε να μπορέσει να τον δει σε όλη την ομορφιά του!
Ω Κύριε, ώ Αθάνατε Καλλιτέχνη, πόσο καλά λίαν είναι όλα όσα δημιούργησες !
Ο Πρόλογος της Αχρίδος – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

No comments:

Post a Comment