Wednesday, July 8, 2020

Αποθήκευση -- προφύλαξη του αλεύρου μας


   
Το αλεύρι μας κινδυνεύει από παράσιτα και οξείδωση.
Η οξείδωση, προκύπτει από την συνέργεια του φωτός, του αέρα και της θερμότητας.
   Οι χάρτινες συσκευασίες και όμορφες είναι και οικολογικές! Όμως δεν προφυλάσσουν το αλεύρι ,από οσμές, υγρασία, εισβολείς!
  Για τις μικρές ποσότητες, που εξαντλούμε σε μια δυο εβδομάδες, δεν τίθεται θέμα, πέρα απ’ την εξασφάλιση σκοτεινού χώρου, μακρυά  από τρόφιμα που έχουν έντονες οσμές, μακρυά από υγρασία, κι όσο το δυνατόν, σε ψυχρό χώρο! Τον ψυχρότερο του σπιτιού.
  Οι μεγαλύτερες ποσότητες, εξασφαλίζουν  χρονική διάρκεια και αντοχή, στην συντήρηση του ψυγείου έως και 6 μήνες και στην κατάψυξη, έως δυο χρόνια! τοποθετούμε το αλεύρι σε κουτιά για τρόφιμα πλαστικά, πολύ πιεσμένο, ασφαλίζοντας το, από υγρασία και μυρωδιές! Τον αέρα τον αφαιρούμε όσο το δυνατόν!
  Η καλλίτερη αποθήκευση εκτός ψυγείου, γίνεται σε ραμμένο λινό σάκο, κι έπειτα σε αποθηκευτικό δοχείο!!!πιέζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το αλεύρι να μειώσουμε, έως και μηδενίσουμε τον αέρα μέσα του και τοποθετούμε στο δοχείο, φύλλα δάφνης! Το διατηρούμε  έτσι για τρίμηνο, έως εξάμηνο, σε σκοτεινό μέρος, στον πιο κρύο χώρο του σπιτιού.
   Υπάρχουν σακουλάκια αλουμινίου, τα οποία εξασφαλίζουν και απ’ τον αέρα κι απ’ το φως κι από την υγρασία, δεν μπορούμε να τα προμηθευτούμε ευκολά,
Όπως και φακελάκια με απορροφητές οξυγόνου, (Absorber  Oxygen), τα οποία απορροφώντας το οξυγόνο, δεν επιτρέπουν την οξείδωση του αλεύρου.
Η πιο βολική λύση  για μας, είναι τα δοχεία τροφών που αφαιρείται ο αέρας, ή σε αεροστεγή σακουλάκια τροφίμων.
  ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ πάντα το κάθε υλικό που ακουμπά το αλεύρι και το αγαθό που ζυμώνουμε, να είναι το ευγενέστερο απ’ τα πλέον κατάλληλα που επιλέγουμε, χωρίς ευκαιριακές παραχωρήσεις και συμβιβασμούς.

No comments:

Post a Comment