Friday, February 7, 2020

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΥΜΩΜΑΤΟΣ


  
Είναι ολόκληρη τέχνη, με ιδιαιτερότητες και πολλά μυστικά...κρυμμένα ...που αποκαλύπτονται στην κάθε μας προσπάθεια.
  1. Πρώτο βήμα η καλή ανάμιξη των υλικών, χωρίς πλεονάζον νερό.
Φυσικά δεν είναι υπόθεση ακριβούς μέτρησης...είναι υπόθεση ΑΚΡΙΒΟΥΣ  ΑΙΣΘΗΣΗΣ...κι  η αίσθηση  αυτή αποκτάται με την γνώση και την εμπειρία...την προσωπική εμπειρία,  χωρίς να υπάρχει απόκλιση ιδιαίτερη, απ’ τις τιμές των αναλογίων...κρατάμε πάντα μια μικρή ποσότητα νερού στην άκρη...που πιθανά να μην χρειαστεί...
2. Δεύτερο βήμα, ο χρόνος ησυχίας... αυτός ο αρχικός...μαλακώνει την ζύμη και την κάνει ευκολοζύμωτη...
3. Τρίτο βήμα, πιεστικές κινήσεις, με ρυθμό, οι οποίες θα συμπλησιάσουν τα υλικά και θα τα ανακατανέμουν με διαρκείς αναδιπλώσεις...
  Μόλις απλώσει η ζύμη απ’ τις πιεστικές κινήσεις...αναδιπλώνουμε προς το κέντρο, ένα ένα μέρος της περιφέρειας, πατώντας το πάλι πιεστικά να ενσωματωθεί, στρέφουμε την λεκάνη και κάνουμε το ίδιο στο επόμενο...
4. Τέταρτο βήμα, τέντωμα της ζύμης, αναδίπλωση και στροφή 90° διαρκώς...τέντωμα, αναδίπλωση στροφή.
  Αρχίζει η ζύμη, στο πρώτο 10λεπτο,να γίνεται εντελώς διαφορετική απ’ την αρχική της ακατάστατη εμφάνιση... 
Από εδώ και πέρα το τι θα κάνουμε...πως θα εξελιχτεί το ζύμωμα, είναι θέμα ακριβώς γνώσης, κι αίσθησης, του τι απαιτείται από την ζύμη...τι διαχείριση προτείνει η ίδια.
Βρισκόμαστε πλέον στο πολύ εξειδικευμένο μέρος του ζυμώματος, που μ αυτό θ ασχοληθούμε από αύριο πρώτα ο θεός και μετά, για όσο χρόνο χρειαστεί ,όσο να αναπτυχθεί η γνωριμία και μαζί η μνήμη...της αίσθησης...μιας σωστά ζυμωμένης ζύμης.
Πηγή: Ομάδα στο viber: Πρόσφορο

No comments:

Post a Comment