Thursday, October 24, 2019

Γερόντισσα Ταρσώ


Και σήμερα γίνονται μεγάλα θαυματά
«Δεν είμαι τίποτα. Δεν έχω τίποτα. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα… μόνο η αιώνια ζωή υπάρχει»

Ο Ιησούς Χριστός, ο Θεάνθρωπος, δεν διάλεξε σοφούς κατά κόσμον, επιστήμονες, για να υπηρετήσουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου, «αλλά τα μωρά του κόσμου εξελέξατο, ίνα τους σοφούς καταισχύνη, και τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ίνα καταισχύνη τα ισχυρά και τα αγενή του κόσμου και τα εξουθενωμένα εξελέξατο ο Θεός και τα μη όντα, ίνα τα όντα καταργήση» (Α’ Κορ. 1, 27). Έχω μεγάλο θαυμασμό και θεωρώ πρότυπά μου, τους Δια Χριστόν Σαλούς, τους ασκητές και τους γέροντες της Ορθοδοξίας. Όσους με αυτοθυσία απαρνήθηκαν τα πάντα για την αγάπη του Χριστού. Όσες και όσοι θυσίασαν, ό,τι είχαν και δεν είχαν, κλείστηκαν σ’ ένα κελλάκι, σε μια σπηλιά, για να μη χάσουν από τα μάτια τους την Θεϊκή ευλογία της Θείας Χάριτος. Πιστεύω, ότι ο σύγχρονος Χριστιανός έχει πολλά να κερδίσει, εάν επιστρέψει στο Ευαγγέλιο των σαλών και μωρών και κατανοήσει το σπουδαίο μήνυμα του «μωρού» αποστόλου («ημείς μωροί δια Χριστόν») (Α’ Κορ. 3 18-19). Πνευματική μου μητέρα, όπως πολλοί γνωρίζετε, είναι η γερόντισσα της Αθήνας, η Δια Χριστόν Σαλή. Κοντά της μαθήτευσα για πάνω από τρία χρόνια και έζησα συγκλονιστικές πνευματικές στιγμές. Θαύματα, σημεία, αποκαλύψεις της Θείας Χάριτος. Η γερόντισσά μου λοιπόν, που σήμερα κρύβεται και ζει στην αφάνεια, όταν την είχα ρωτήσει, τον Φεβρουάριο του 2015, να μου εξηγήσει με απλά λόγια τι είναι η Δια Χριστόν σαλότητα, μου απάντησε: «…Και τι είμαι εγώ για να ξέρω να σου πω; Είμαι ένα τίποτα, ένα σκουπίδι… τίποτα δεν ξέρω και δεν γνωρίζω… άφησε τις αργολογίες…».
Η γερόντισσα της Αθήνας, μου αποκάλυψε, ότι η ΤΑΡΣΩ, η δια Χριστόν σαλή (1910-1989) είναι μια σύγχρονη αγία της Ορθοδοξίας μας. Είχε το ιαματικό χάρισμα, είχε ταπείνωση, καθαρότητα και αδιάλειπτη προσευχή. Ζούσε κυρίως μέσα στην σιωπή, ρακένδυτη και πίστευε ότι ήταν όνειδος των ανθρώπων!!! Η μακαρία ασκήτρια Ταρσώ ήταν ένα κομμάτι ασκητικής ερήμου στην Αττική γη!!! Γεννήθηκε η Ταρσώ (ή Ταρασία) Ζαγοραίου στις 4 Ιουλίου, του 1910, στο χωριό Ρογό, της περιοχής Κορθίου της νήσου Άνδρου. Τελείωσε το Δημοτικό και το Σχολαρχείο. Στο 14 ο έτος της ηλικίας της, την πλησίασε Άγγελος Κυρίου, την πήρε στην αγκαλιά του και την πήγε στον Παράδεισο!!!... Έπαθε αλλοίωση και όταν επέστρεψε στην γη… άλλαξαν τα πάντα στην ζωή της. Μιλούσε για την άλλη ζωή, την αιώνια, έκανε προσευχές για τους νεκρούς συγγενείς της και άρχισε να εκδηλώνει τα πνευματικά της χαρίσματα!!! Άρχισε να φοράει «παλιόρουχα», παλιά ρούχα και τρύπια παπούτσια… Έτσι έγινε ΝΥΜΦΗ ΧΡΙΣΤΟΥ!!! Συγκλονίζει η εμπειρία που είχε το 1944, που ήταν περίοδος εμφυλίου πολέμου. Ένοπλοι αριστεροί αντάρτες με γενειάδες… την γάζωναν από μακριά με δεκάδες σφαίρες… και η Ταρσώ, όρθια, ατρόμητη συνέχιζε προσευχόμενη την πορεία της, και σαν από θαύμα, καμία σφαίρα δεν την είχε αγγίξει!!! Έζησε για πολλά χρόνια, στην άκρη, σ’ ένα γκρεμισμένο μικρό κελλάκι της Ιεράς Μονής Παναγίας Πευκοβουνογιατρίσσης, στην Κερατέα, χωρίς να θεωρείται κανονικά αδελφή της Μονής. Συμμετείχε όμως ενεργά στην ζωή της αδελφότητας. Για 45 χρόνια δεν κοιμήθηκε ποτέ ξαπλωμένη, αλλά κοιμόταν καθιστή πάνω σε πέτρα ή σκαμνάκι. Έμενε ολόκληρη εβδομάδα νηστική, χωρίς να έχει πρόβλημα. Τάϊζε με το ελάχιστο φαγητό που είχε τις γάτες, τα ποντίκια, τα πτηνά του ουρανού!!! Έλεγε με ταπείνωση, ότι την ταΐζει ο αξιωματικός, δηλαδή Άγγελος Κυρίου!!! Η αυτοσυνειδησία της Ταρσώς ήταν βαθύτατα εκκλησιαστική!!!

Η πνευματική της ζωή ήταν σταυροαναστάσιμη! Είχε χαρισματική διόραση και έβλεπε καθαρά ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ, ΣΤΟΝ «ΠΥΡΓΟ» ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ!!!! Έβλεπε, δηλαδή τους κήπους της Άνω Ιερουσαλήμ. «Εκεί, εκεί πάνω, έχει φρούτα, λαχανικά, έχει μαρούλια, λουλούδια, κήπους» έλεγε συχνά η Ταρσώ. Μεταξύ των άλλων, η μακαρία Ταρσώ, είχε το χάρισμα της θεραπείας ασθενειών. Από το θεόπνευστο βιβλίο του ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Κ. Κορναράκη (εκδόσεις Ι. Κέλλιον Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη, Άγιον Όρος, 2004, σελ. 199-201) «κλέβω» πνευματικούς θησαυρούς και σας τους προσφέρω, με αγάπη Χριστού: «…Εμφανίστηκε η γερόντισσα Ταρσώ σε κάποια ΠΑΡΑΛΥΤΗ κοπέλα που ήταν χρόνια κατάκοιτη, στον ύπνο της, της φανέρωσε το όνομά της και πού θα την βρει και την κάλεσε να την επισκεφθεί. Πράγματι, οι δικοί της την μετέφεραν στην Ταρσώ και μετά την συνάντηση εκείνη θεραπεύτηκε και περπατούσε κανονικά… Κάποια γυναίκα έπασχε από ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ πολύ καιρό, επισκέφθηκε πολλές χώρες στο εξωτερικό, αλλά δεν θεραπεύτηκε, έμενε στο Άργος. Απελπισμένη από την κατάστασή της παρακαλούσε τον Θεό να την βοηθήσει, κάποια νύχτα είδε το εξής όνειρο: Μια γυναίκα περίεργα ντυμένη στεκόταν μπροστά σε μια βρύση που έτρεχε νερό και της έλεγε: Έλα στην Κερατέα, στην Ζωοδόχο Πηγή, να πιεις από το αγίασμα και θα γίνεις καλά… Ρωτούσε για Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, αλλά κανείς δεν ήξερε. Κάποιος της υπέδειξε πώς να πάει και πήγε. Πηγαίνοντας προς την Πηγή, βλέπει δίπλα στο αγίασμα να στέκει η Ταρσώ. Μόλις την αντίκρυσε την αναγνώρισε αμέσως και είπε: «Αυτή είναι η γυναίκα που παρουσιάστηκε στο όνειρό μου». Πριν φθάσουν στο αγίασμα, η Ταρσώ άλλαξε κατεύθυνση και έφυγε γρήγορα προς το χωράφι του μοναστηριού και έτσι δεν μπόρεσε να της μιλήσει. Ήπιε αγίασμα, πλύθηκε και όπως είπε στην μοναχή που την συνόδευε, λίγες μέρες αργότερα, θεραπεύτηκε, σαν από θαύμα, εντελώς από την ανίατη ασθένειά της».
Είναι αυτονόητο, ότι οι θαυμαστές αυτές θεραπείες έγιναν με τις προσευχές της γερόντισσας, στον θρόνο του Θεού!!!... και ασφαλώς ήταν μεγάλα θαύματα. Άγιε Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαε, ξέρετε την αγάπη και τον σεβασμό που έχω στο πρόσωπό σας. Μήπως θα πρέπει να δείτε σοβαρά την προοπτική της αγιοκατάταξης της γερόντισσας, που φρονώ, ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις;
Η Ταρσώ αναδείχτηκε αναμφίβολα απόστολος της εισαγγελικής «μωρίας» στις ημέρες μας!!!
ΔΟΞΑ ΣΟΙ ΤΩ ΔΕΙΞΑΝΤΙ ΤΟ ΦΩΣ
 Μιλτιάδης Γ. Βιτάλης

No comments:

Post a Comment