Saturday, March 12, 2011

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο μεγάλος Φίλος μας και οι φίλοι Του

Πρώτη Κυριακή των Νηστειών σήμερα, αγαπητοί, ή αλλιώς Κυριακή της Ορθοδοξίας. Περάσαμε μία εβδομάδα νηστείας, την Καθαρά εβδομάδα. Η ψυχή μας αισθάνθηκε ανάλαφρα, και το σώμα μας ανακουφίστηκε περισσότερο.
Το άγιο Ευαγγέλιο μας ομιλεί για τον Χριστό μας, —για ποιόν άλλον άλλωστε;— ο όποιος αποφάσισε, ενώ βρισκόταν στην Ιουδαία, στην έρημο του Ιορδάνη, εκεί που είχε βαπτισθεί, να πάει στη Γαλιλαία. Και βρήκε τον Φίλιππο, τον μετά ταύτα Απόστολο Του, και του είπε να Τον ακολουθήσει. Εκείνος καταχάρηκε. Η παρουσία του Ιησού Χρίστου του δημιούργησε στο βάθος της ψυχής και της καρδίας του, όπως λένε οι Πατέρες, «κέντρον αγάπης, κέντρον φιλίας».
Ο Χριστός είναι ο μεγάλος και μοναδικός φίλος μας. Και όποιος έχει τέτοιο φίλο έχει «σκέπη κραταιά και φάρμακο ζωής και θησαυρόν», όπως λέει η Παλαιά Διαθήκη. Άλλωστε ο Ίδιος ο Χριστός αποκαλούσε τους μαθητάς Του φίλους Του. «Υμείς φίλοι μου έστε», τους έλεγε με τον έναν και με τον άλλο τρόπο, και περισσότερο τους το έδειχνε με την αγάπη, την προστασία, και την παρουσία, και τη στοργή Του. Ο μοναδικός φίλος μας είναι ο Χριστός, η μοναδική μας αγάπη. Και μετά έχουμε φίλους τους φίλους του Ιησού Χρίστου, τους ανθρώπους που Τον αγαπούν, που Τον πιστεύουν και Τον έχουν κοντά τους..
Έτσι είχε φίλο και ο Απόστολος Φίλιππος τον Ναθαναήλ Ήσαν κι οι δυο «μια ψυχή σε δύο σώματα». Και μαζί έψαχναν, μέσα απ' τις Γραφές κι απ' τα σημεία των καιρών, για τον ερχόμενο Μεσσία. Και τώρα που Τον βρήκε ο ένας, τρέχει στον άλλον, να τον πληροφορήσει. Άλλωστε τα των φίλων κοινά, Τον βρήκε, λοιπόν, κάτω απ' τη συκιά, που προσευχότανε στον ερχόμενο Μεσσία και κείνος. Και του είπε: «Εκείνον τον όποιον έγραφε ο Μωυσής στο Νόμο και οι Προφήτες ευρήκαμε, τον Ιησού, τον Υιό τον Ιωσήφ, από τη Ναζαρέτ». Κι ο άλλος απόρησε και θαύμασε: «Μα οι Γραφές λένε: Απ' τη Βηθλεέμ, κι απ' την Ιουδαία... Πώς Εκείνος βρίσκεται στη Ναζαρέτ; Και μπορεί από τη Ναζαρέτ —με απορία το λέγει— να προκύψει κάτι καλό;». Κι ο Φίλιππος δεν τον άρχισε στις θεωρίες να τον ζαλίσει. Του λέει: «Έλα να δεις», «Έρχου και ίδε».
Αυτό είναι η Ορθοδοξία μας, και αυτό είναι και η αγάπη του Χρίστου. Καλούμε τους ανθρώπους στην αγάπη του Ιησού Χρίστου, να έλθουν, να Τον γνωρίσουν, να Τον αναγνωρίσουν, να γίνουν φίλοι με Κείνον. Κι όταν κανείς γίνει φίλος με τον Ιησού «τα έχει όλα κι ας μην έχει τίποτε», όπως έλεγαν οι Απόστολοι. Τα έχει όλα γιατί έχει Εκείνον, ο όποιος τα πάντα εποίησε»
Και ο Ιησούς προφήτευσε για τον Ναθαναήλ. Του είπε πως είναι η ψυχή του, ότι είναι αληθινός Ισραηλίτης, νους που βλέπει τον Θεό. Και κείνος απόρησε: «Και που με ξέρεις;». Ο Κύριος μας ξέρει, μας γνωρίζει, κι όταν εμείς δεν Τον ξέρομε, γιατί είναι «πανταχού παρών» και μας αγαπά τόσο. Και του 'πε στη συνέχεια αυτό που προείπαμε. «Όπως ήσουν κάτω απ' τη συκιά πριν ο Φίλιππος σε φωνάξει, εκεί εγώ, με τα μάτια της θεότητας, σε είδα, και σε έβλεπα». Και τότε εκείνος αφέθηκε στον μεγάλο Φίλο, στον Ιησού Χριστό. Παραδόθηκε. Και είδε μεγαλύτερα στη συνέχεια, και θαύματα, και τη σταύρωση, και την ταφή, και την ανάσταση, και την ίδρυση της Εκκλησίας, και τα τόσα μεγάλα θαυμάσια. Και βγήκε στα πέρατα της Οικουμένης, μαζί με τους άλλους Αποστόλους, και κήρυξε τον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό μας.
Αυτό είναι ο Κύριος, ο μεγάλος Φίλος μας, ο παντοτινός, ο μοναδικός, κι ο θησαυρός μας• Και μείς, με τη χάρη Εκείνου, γινόμαστε και φίλοι! μεταξύ μας, πραγματικοί και αληθινοί, και φίλοι με Κείνον. Αυτό ας το γνωρίζομε, μας συμφέρει και μας χρειάζεται.
π.Ανανίας

No comments:

Post a Comment