Saturday, March 26, 2011

Γ' Κυριακή των νηστειών

Τρίτη Κυριακή των Νηστειών σήμερα, αγαπητοί, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η αγία μας Εκκλησία μας παρουσιάζει τον θησαυρό της, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό για να πάρουμε δύναμη και να εμψυχωθούμε, καθώς προχωρούμε στην έρημο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για να φτάσουμε στη σταυρωμένη Παρασκευή. Μας προετοιμάζει, λοιπόν, η αγία μας Εκκλησία κατά τον καλύτερο και ψυχολογικότερο τρόπο.

Κι ακούμε στο Ευαγγέλιο το σημερινό, τον ίδιο τον Χριστό να μας λέγει: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει να αρνηθεί τον εαυτό του». Η θρησκεία μας στηρίζεται στη θέληση του ανθρώπου, στην ελευθερία, στο αυτεξούσιο, γι' αυτό έχει μια μεγάλη αρχοντιά και γι' αυτό κερδίζει όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους. Και τι θα πει να αρνηθούμε τον εαυτό μας, ακολουθώντας τον Χριστό; Πέσαμε στον Παράδεισο, χάσαμε την ελευθερία, χάσαμε την αγάπη, χάσαμε την ομορφιά, και γίναμε μια πληγή και ένας θρήνος. Κι αυτό, λοιπόν, που γίναμε πρέπει να το αποβάλαμε, ακολουθώντας τον Χριστό. Κι αυτό γίνεται φυσικά πάντα με τη βοήθεια και με τη Χάρη και με τη δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταύρου, τον όποιον στη ζωή μας και εμείς, καθώς ο Χριστός και τηρουμένων των αναλογιών, τον σηκώνομε και ακολουθούμε τον Μεγαλομάρτυρα του Γολγοθά, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Έχει βάρος ο Σταυρός, έχει δυσκολία, αλλά έχει και χαρά. Κι «όποιον του μέλλει ανάσταση, τον Γολγοθά διαβαίνει», μας λέγει ο ποιητής του περασμένου αιώνος. Και Σίμωνας Κυρηναίος είναι από κοντά, η Χάρη του Χρίστου.

Μας λέει ο Χριστός για την αξία της ανθρώπινης ψυχής, της μιας ψυχής και όλων των ψυχών, που δεν ισοφαρίζουν με όλη την πλάση, με όλη την κτίση. Γιατί όντως ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ' εικόνα Θεού και Ομοίωση. Είναι ο αντιπρόσωπος Του επάνω στη γη και είναι η απόδειξη της υπάρξεως του θεού μας. Και μας συνιστά ο Χριστός να φροντίζομε την ψυχή μας. Συνήθως εμείς φροντίζομε τη ζωούλα μας, την καλοπέραση μας και τα υπόλοιπα γνωστά. Έτσι όμως χάνομε την ψυχή και την ανταλλάζομε με άλλα. Το μόνο αντάλλαγμα είναι ο Σταυρός και το Αίμα του Χριστού. Είναι η θυσία του Θεανθρώπου. Μόνο με αυτά μπορεί να αντιμετρηθεί η ανθρώπινη ψυχή και να πάρει, αφού έχει, μεγάλη αξία.

Και στο τέλος του αγίου Ευαγγελίου ο Χριστός πάλι μιλάει για τα πρωτεία του Σταυρού. Ότι εγώ αφού φύγω με την Ανάληψη μου, θα έλθω πολύ γρήγορα. Και ήλθε με την Πεντηκοστή και το Πνεύμα το Άγιο, το όποιο γεννούσε και γεννά στις ψυχές τον Ιησού Χριστό τον Κύριο και συνεχίζει το απολυτρωτικό Του έργο.

Και ακόμα ο Κύριος επενέβη δυναμικά και κατέστρεψε την Ιερουσαλήμ για να δείξει ότι το κακό δεν έχει διάρκεια. Και όσο κι αν επικρατήσει, έρχεται ώρα κατά την οποίαν τιμωρείται και αναχωρεί. Αυτό είναι πάρα πολύ επίκαιρο.

Ας δίνουμε και εμείς, τα πρωτεία στον Σταυρό, στη ζωή του Χρίστου, στη ζωή της Εκκλησίας και στη ζωή του καλού και του αγαθού. Και τότε έχοντας τον Σταυρό στον ώμο, τον δικό μας σταυρό, και προχωρώντας στην έρημο του βίου, και συνάμα έχοντας βοηθό τον Σίμωνα τον Κυρηναίο, τη Χάρη του Χρίστου, θα μπορέσομε και εμείς να φθάσομε στην Ανάσταση του Χρίστου και τη δική μας.

No comments:

Post a Comment