Tuesday, September 14, 2010

TO ΜΕΛΙ



Το μέλι, αποτελούσε πάντοτε, ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα, μια πολύτιμη φυσική και θεραπευτική τροφή. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στη μυθολογία αποτελούσε την τροφή των θεών. Εξάλλου λίγοι λαοί έχουν ιστορία χιλιετιών στο μέλι, όπως οι Έλληνες. Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει, διότι προέρχεται από αγριολούλουδα, αρωματικά φυτά και κωνοφόρα δέντρα και έτσι είναι πληρέστερο, λόγω της μεγάλης ποικιλίας γύρης των φυτών που περιέχει, σε σύγκριση με τα περισσότερα μέλια του εξωτερικού που προέρχονται από μονοκαλλιέργειες.
Είναι ωφέλιμο για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και ιδίως για τα παιδιά, τις εγκύους, τους αθλητές και γενικότερα για όσους έχουν ανάγκη τόνωσης, λόγω σωματικής ή πνευματικής κόπωσης.
Υπάρχουν διάφορα είδη μελιού, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες :
α) Μέλι από θυμάρι, γνωστό για το ιδιαίτερο και μοναδικό σε όλο τον κόσμο άρωμά του.
β) Μέλι από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο, έλατο κ.λπ.) το οποίο ανήκει στις σπάνιες γεύσεις. Αξίζει να σημειώσουμε σ' αυτήν την ποικιλία τη μεγάλη θρεπτική του αξία, λόγω της περιεκτικότητάς του σε μέταλλα και βιταμίνες.
γ) Μέλι από άνθη, το οποίο προέρχεται από αγριολούλουδα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Αυτή η ποικιλία έχει το χαρακτηριστικό ότι μερικές φορές ζαχαρώνει.
Υπάρχουν πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού, θ' αναφέρουμε όμως μόνο ελάχιστες:
Για παράδειγμα τρεις με τέσσερις κουταλιές του γλυκού μέλι ημερησίως βοηθούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:
 στην υπερκόπωση
 στα στάδια μετά την εγχείρηση , γιατί βοηθάει στην ανάρρωση
 σε κρυολογήματα
 στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και γι' αυτό καλό είναι να το προμηθεύ¬ονται παιδιά που έχουν δυσκολίες στα μαθήματα.
 στην εγκυμοσύνη
 στις αϋπνίες μία κουταλιά του γλυκού μέλι διαλυμένο σε χλιαρό νερό, λίγο πριν από τον ύπνο.
Επίσης ένα μικρό κουταλάκι μέλι σε καθημερινή δοσολογία βοηθάει τα νήπια που έχουν πολύ χαμηλό βάρος.
Ακόμη στα νήπια διευκολύνει την οδοντοφυΐα και λειτουργεί συγχρόνως ως ελαφρύ καθαρτικό. Το μέλι στα νήπια μπορεί να δοθεί μέσα στο μπιμπερό τους.
Επίσης για τους καρδιακούς καλό είναι να πίνουν κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούν, ένα ποτήρι ζεστό νερό με μέλι, διότι το μέλι ζωηρεύει τους παλμούς της καρδιάς και γενικά βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
Λόγω της περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη το μέλι βοηθάει στη σωστή λειτουργία του συκωτιού, το οποίο χρειάζεται τη γλυκόζη για να λειτουργήσει σωστά.
Ρυθμίζει την οξύτητα και την έκκριση του γαστρικού υγρού και έτσι βοηθάει στο έλκος.
Είναι άριστο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Συντελεί στη γρηγορότερη καύση των τροφών και βελτιώνει την αφομοίωσή τους από τον οργανισμό.
Ιατρικές έρευνες έδειξαν ότι η επάλειψη του μελιού σε εγκαύματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Επίσης έρευνες έδειξαν ότι ένας από τους λόγους της μακροζωίας είναι η συχνή κατανάλωση μελιού. Με λίγα λόγια το μέλι είναι ευεργετικό, βοηθάει παντού και ιδιαίτερα το σκουρόχρωμο μέλι, γιατί είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες.

No comments:

Post a Comment