Tuesday, June 4, 2019

Η Πίστη είναι ο βράχος μας! H φουρτουνιασμένη θάλασσα


       
 Σ΄ ένα μουσείο της Φλωρεντίας, διατηρούνται δυο περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες. Ο ένας απ΄ αυτούς παριστάνει μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, που ανάμεσά της ένας ναυαγός, στηριγμένος επάνω σ' ένα σπασμένο κουπί, παλεύει απεγνωσμένα με τα λυσσασμένα κύματα. Οι δυνάμεις τον έχουν εγκαταλείψει. Η ωχρότης του θανάτου έχει εκχυθή στο πρόσωπό του κι έπειτα από λίγο θα βρει ασφαλώς μνήμα στον υγρό βυθό.
     Ο άλλος πίναξ παριστάνει επίσης έναν ωκεανό φουρτουνιασμένο και πολυτάραχο. Στη μέση όμως του ωκεανού υπάρχει ένας τεράστιος βράχος κι' επάνω σ΄ αυτόν μια περιστέρα έχει χτίσει τη φωλιά της. Και παρατηρεί  ατάραχη την ανεμοζάλη, που μαίνεται γύρω της, γιατί ξέρει πως είναι στηριγμένη επάνω σ΄ ένα βράχο, που κανένα κύμα και καμμιά θύελλα δεν θα μπορέση να τον σαλεύση.
    Αυτές οι δύο εικόνες παριστάνουν ανάγλυφα τις δύο κατηγορίες των ανθρώπων.

     Οι πρώτοι, στηριγμένοι σε κάποια αδύνατη σχεδία, δέρνονται ακατάπαυστα μέσα στη μαύρη θάλασσα της ζωής, ώσπου να εξοκείλουν και συντριβούν.
Οι δεύτεροι, εφοδιασμένοι με τα φτερά της Πίστεως, περιστέρια ουρανόδρομα, έχουν χτίσει τη φωλιά τους κι έχουν στηρίξει τη ζωή τους επάνω στον ακλόνητο βράχο της Θείας Προνοίας. Και περιφρονούν τα κύματα. Και μένουν ακλόνητοι στις καταιγίδες. Και διατηρούνται ψύχραιμοι στις περιπέτειες της ζωής, γιατί εθεμελίωσαν την "οικίαν" αυτών "επί την πέτραν˙ και κατέβη η βροχή και ήλθον οι ποταμοί και έπνευσαν οι άνεμοι, και προσέπεσαν τη οικία εκείνη, και ουκ έπεσε˙ τεθεμελίωτο γαρ επί την πέτραν".
 Από το βιβλίο “Κοχύλια από την Τιβεριάδα”.  Κ.Κούρκουλα        

No comments:

Post a Comment