Friday, May 11, 2018

Η επίσκεψη της Πριγκίπισσας Ειρήνης της Ελλάδος στο Cape Town Νοτίου Αφρικής. Μάρτιος 2011


Ο πάτερ Νικόλαος, η πριγκίπισσα Ειρήνη, ο Σεβασμιώτατος κ. Σέργιος και ο συγγραφέας Π. Ψωμάς.

Στην πόλη του Cape Town που είναι πια μια μεγαλούπολη της Ν. Αφρικής, με πληθυσμό περίπου τέσσερα εκατομμύρια. . .  Σε μια πόλη πανέμορφη χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Table Mountain, με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό, γεννήθηκε πριν από εβδομήντα τόσα χρόνια, το 1942, η πριγκίπισσα της Ελλάδος Ειρήνη. Κόρη του πρίγκιπα, τότε Παύλου της Ελλάδος και της Φρειδερίκης, πριγκίπισσας, του Ανόβερου της Αγγλίας και Ιρλανδίας και δούκισσας του Μπρουνσβίκ!
. . . Όταν επέλασαν ενάντια στην Ελλάδα δύο αυτοκρατορίες και τελικά την κατέλαβε η τεθωρακισμένη Γερμανία, οι κρατικές αρχές άφησαν την ωραία πατρίδα μας και διασκορπίστηκαν σε διάφορα άλλα κράτη. Όπως η Αίγυπτος, η Μ. Ασία, η Ν. Αφρική και αλλού! !
. . . Το Βασιλιά Γεώργιο Β΄ με την οικογένεια του και τον αδελφό του Παύλο οικογενειακώς, δέχτηκε η Ν. Αφρική! Για τρεις μήνες: Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο του 42! !
. . . Εδώ τότε γεννήθηκε η πριγκίπισσα Ειρήνη, τρίτο παιδί του Παύλου και της Φρειδερίκης . Αδελφή του Κωνσταντίνου Β΄ του εξαδάκτυλου μετέπειτα Βασιλιά των  Ελλήνων, και της Σοφίας, βασίλισσας σήμερα της Ισπανίας την σύζυγο του Βασιλιά  Δον Χουάν Κάρλος.
Εδώ γεννήθηκε η Ειρήνη και βαπτίστηκε στον Ιερό Ναό του άγίου Γεωργίου Cape Town από τον τότε πρόεδρο της Ν. Αφρικής Στρατηγό Γιαν Σμάτς, ο οποίος ήταν ένας εκ των αναδόχων της!!
. . .  Και η Ειρήνη ήλθε τώρα να επισκεφτεί το ναό όπου βρέφος επήρε το ιερό βάπτισμα της ορθοδοξίας. Ήρθε «incognito», με δύο φίλες της, άγνωστη μεταξύ αγνώστων! !
. . . Όπως φαίνεται ειδοποιήθηκε ο μητροπολίτης μας κ. κ. Σέργιος Κυκκώτης και μαζί με τον ιερέα μας πατέρα Νικόλαο Γιαμουρίδη ήλθαν με την πριγκίπισσα για προσκύνημα στην εκκλησία μας. 
.  .  . Συμπτωματικά βρέθηκα κι’ εγώ στην εκκλησία! !
. . .Ο σεβασμιότατος έκανε της σχετικές συστάσεις κι’ εγώ προσφώνησα την πριγκίπισσα Υψηλοτάτη! !
. . .  Αλλ’ ώ της ταπεινοφροσύνης του χαρακτήρος της μου απάντησε: Ειρήνη με λένε! !
. . . Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ειρήνη είναι πριγκίπισσα της Ελλάδος και της Δανίας και διετέλεσε διάδοχος του Ελλ. Θρόνου, από 6/3/64 έως 10/7/65 οπότε εγεννήθει η θυγατέρα του τότε, Βασιλέως Κωνσταντίνου του Β΄ Αλεξία η οποία πήρε και τον τίτλο! !
. . . Η πριγκίπισσα Ειρήνη είναι μια ψηλή,  έτσι αγέρωχη κυρία, θα έλεγα, που έχει εκείνο το αριστοκρατικό, σ΄ όλο το παρουσιαστικό της, με κάτι το 
Από την  βάπτιση της Πριγκίπισσας Ειρήνη
ευγενικό να πλανιέται στο προσωπό της. Μοιάζει με τον πατέρα της Παύλο, βασιλιά των Ελλήνων, καταπληκτικά, και έχει εκείνο το δυτικό ύφος, στο πρόσωπο της! ! Δηλαδή φαίνεται ότι έχει μέσα της αίμα Γερμανικό. Κάτι το Ευρωπαϊκό ! ! Τώρα θυμύθικα και τον βασιλιά μας Παύλο.  Τότε που σπούδαζα στη σχόλη σχεδιαστών Δοξίαδη.  Τον συνάντισα πρόσωπο με πρόσωπο, μέσα στη τάξη μας, εκεί στα θρανία. Όταν πέρασε από κοντά μου σταμάτισε για λίγο και είπε με ύφος καταδεκτικό, μα και με μιά μπάσα φωνή  « Εσείς όλοι θα γίνεται χτίστες;»  ... Το θυμάμε σαν νάνε τώρα!!

...Έτσι ψυλός που ήταν και επιβλιτικός, μα πολύ απλά ντυμένος δεν μπόρεσε να καλύψη το αγέροχο βασιλικό του ύφος!!  Κι εμένα μου φάνικε πολύ ψυλός, πελόριος!!  Έ ... ήταν η πρώτη φορά που συναντούσα  βασιλιά έτσι απλά ντυμένο και με ένα καταδεκτικότατο χαμόγελο!!  Σε μιά αίθουσα δυδασκαλίας με κάπου είκοση σπουδαστάς μέσα στη τάξη!! Ήταν σαν ναρχόταν ο βασιλίας ο ίδιος στο σπίτη μας!! Έτσι και η Ειρήνη, απλός χαρακτήρας, καταδεχτικότατη, με το αιώνιο εκείνο χαμόγελο στα χείλη, μου θύμισε, παλαιούς καλούς καιρούς! ! !  Βυζαντυνά χρόνια!!
. . . Μάλιστα δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί μας, μέσα στο ναό και στην πρόσοψη του, μπροστά στις κλασικές κολόνες, εκεί στα σκαλιά της κυρίας εισόδου! !
. . .  Μου θύμισε, παλιούς, καλούς, καιρούς! ! !
. . . Και τι να πρωτοφέρω στο μυαλό μου; Τα Βυζαντινά χρόνια, με τους αυτοκράτορες και τους Πατριάρχες της Πόλης. Αυτή τη χιλιόχρονη δυναστεία Ελληνορωμαϊων Βασιλέων! ! !
. . . Ή τή χαμένη δόξα και αίγλη της Ελληνορωμαϊκής δυναστείας των Παλαιολόγων και άλλων αυτοκρατόρων! ! !
. . . Χαρούμενος στο έπακρο κοίταζα την πριγκίπισσα που στο πρόσωπο της ζωντάνευαν, όλα τούτα τα μεγαλεία του Ελληνικού Έθνους! ! !
* * * * * * * * * * * * * * * *
Βέβαια από τον Όθωνα τον πρώτο Βασιλιά της νεότερης Ελλάδας, μέχρι το Κωνσταντίνο το Β΄ αδελφό της πριγκίπισσας, δεν έχουν αίμα Ελληνικό, μα η υψηλή καταγωγή  τους, δεν έπαψε να είναι «γαλαζοαίματη» και να εμπνέει σεβασμό στον Ελληνικό λαό! ! Δυστυχώς όχι σε όλους! ! !

Εδώ στην πόλη του Cape Town  που νωχελικά είναι πλαγιασμένη, μπροστά στο απέραντο, τεράστιο, να πω, αυτό γκριζοπράσινο βουνό του Table Mountain και που στα δεξιά του μιαν άλλη βουνοκορφή, το αγκαλιάζει το γκρεμοϊδές Lions head, εδώ ζει και ευημερεί , μια Ελληνική κοινότητα, με εκκλησία ορθόδοξη, με μητροπολιτική έδρα, όπου ο δεύτερος κατά σειρά δεσπότης μας κ. κ. Σέργιος Κικκώτης εδρεύει! ! Η εκκλησία δίπλα της έχει το Ελληνικό Hall και το Ελληνικό Club, σε άλλη τωποθεσεία, στο Mouille Point, κάπου 8 χιλ. άπο την εκκλησία μας. Με τις αθλοπαιδίες του και τα υπέροχα, καινούρια κτήρια, μας χαρίζει κάθε τόσο, αξέχαστες Ελληνικές βραδιές με χορούς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις! !

Η πριγκίπισσα που ήρθε τώρα δεν είδε κανένα. Ήρθε και άλλη φορά μας είπε πριν από μερικά χρόνια! ! Μα πάντα έρχεται μόνη και ανεπίσημα, χωρίς να παρουσιαστεί στο πλήθος του λαού! !
. . . Εδώ έρχεται η πριγκίπισσα, μόνη στο μέρος τούτο, που γεννήθηκε πριν από εβδομήντα τόσα χρόνια, απλή προσκυνήτρια στον τόπο αυτό που για πρώτη φορά είδε το φως της ημέρας σ’ αυτή την ευλογημένη γη της ξενιτιάς μας! ! !
. . . Ήταν η δεύτερη φορά που ερχόταν, έτσι «incognito». Μόνη! ! ! . . .
. . .  Ποιος ξέρει, πόσες στιγμές θλιβερές, μα και άλλες χαρούμενες, δεν στριφογυρίζουν στο μυαλό τούτης της αριστοκράτισσας κυρίας, που πέρασε από δόξες και λύπες και που ταπεινά, χωρίς θόρυβο και χωρίς πολυλογίες, έρχεται να επεσκεφθή τούτον τον ήλιο της γενέτειρας της γης! ! !
. . . Και ο καιρός θαρρείς ξέρει τον ερχομό της! ! ! Ή εκείνη ξέρει τους καιρούς τούτης της εποχής! ! !
. . . Τις μέρες αυτές από αρχές Μαρτίου, μέχρι τέλους Απριλίου, ο καιρός εδώ είναι υπέροχος! ! !
Ας αφήσουμε που το Cape Town  , καλείται από πολλούς, η πόλης της αιωνίου Ανοίξεως.  Η κυανή ακτή της Αφρικανικής ηπείρου. . .  Αυτές είναι οι Αλκυονίδες μέρες της πατρίδας μας, όταν σιγοσβήνει το καλοκαιράκι και τη θέση του έρχεται, σιγά- σιγά να παραλάβει ο χειμώνας, αφού του παραδώσει τη σκυτάλη το φθινόπωρο! ! !
. . . Τούτη την εποχή, τούτες τις μέρες διάλεξε η Υψηλότης της πριγκίπισσας Ειρήνης να επισκευφθεί την πόλη του ακρωτηρίου το Cape Town! ! 
. . . Μόνη, με τις ποιο γλυκές αναμνήσεις μιας ζωής, φαντάζομαι, παιδικές, αγνές, ξέγνοιαστες και ευλογημένες! !
*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
Κι’ εμείς εδώ, ακρίτες, και συνεχιστές « τοις εκείνων ρήμασι» , των πρώτων Ελλήνων κατοίκων της πόλης αυτής, που εδώ και εκατό χρόνια πρωτοήρθαν, προσπαθούμε να κρατάμε τον Ελληνισμό! ! Την Ελληνορθοδοξία! !
. . . Τα ήθη και έθιμα της πατρίδος μας. Τη γλώσσα μας , τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας! ! Με την κοινότητα που μας αγκαλιάζει, με την εκκλησία, τη μητρόπολη μας , το Ελληνικό σχολείο, με αποσπασμένους δασκάλους από την Ελλάδα και με το Club που μας χαρίζει αξέχαστες γιορτές και που μας φέρνει, κάθε λίγο και λιγάκι, πίσω στη πατρίδα μας την Ελλάδα! !  Με τα γλέντια καί τούς χωρούς, της κοινότητας.

Όταν άρχισα να γράφω τούτο το άρθρο για την πριγκίπισσα Ειρήνη, σκέφτηκα, μετά, να διαβάσω λίγο την εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος Λάρους» και να μελετήσω τη ζωή των νεοτέρων Βασιλέων της Ελλάδας. Και άρχισα από τον Βασιλιά Γεώργιον τον Α΄ τον ιδρυτή της δυναστείας των Σλέσβιγκ-Χαλσάϊν-Γκλυκσμούργκ, στην νεώτερη Ελλάδα. Και προχώρησα στον γιό του Κωνσταντίνο τον Α΄ - Γεώργιον τον Β΄ και Παύλον τον Α΄ αδελφό του, και Κωνσταντίνο τον Β΄ τον τελευταίο Βασιλιά της δυναστείας αυτής, μέχρι το δημοψήφισμα του 1974.
. . . Και σας μιλώ ειλικρινά έμεινα άφωνος! ! Για τη ζωή τους, την πολυκύμαντη, γεμάτη φουρτούνες και απρόβλεπτα γεγονότα, μα και ατέλειωτα προβλήματα που δύσκολα ένας θνητός θα τα υπέφερε χωρίς γογγυσμό όπως αυτοί! ! ! Τι μαρτύριο! ! Πόσο προσεκτικοί, και διακριτικοί, και ταπεινοί, και με ηγεμονικές και διοικητικές ικανότητες θα πρέπει να ήταν αυτοί οι άνθρωποι για να επιβιώσουν και με αξιοπρέπεια μάλιστα! ! !  Σαν βασιλείς που ήταν! ! και μάλιστα με ένα έθνος που έχει τόσα να προσφέρει –καλά-  μα και πάμπολλα ελαττώματα όπως το Ελληνικό! !
. . . Κ’ ύστερα κατάλαβα γιατί τα Βασίλεια γενικά στην Ευρώπη έχουν εξαφανιστεί σχεδόν όλα, εκτός της Αγγλίας που στέκεται άσειστο στους αιώνες! !
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Να σημειωθεί εδώ ό, τι γράφω δεν είναι της αρμοδιότητας μου. Και πως τούτα τα έγραψα «από καρδίας» χωρίς πολιτικές ή βασιλικές ή αντιβασιλικές ιδέες αλλά με αγάπη προς ένα πρόσωπο, που το συμπάθησα σαν άνθρωπος αναρωτήθηκα, για την ταπεινότητα του και την αγάπη του προς τον τόπο της Αφρικανικής γης και που ήρθε να προσκυνήσει ύστερα από εβδομήντα τόσα χρόνια την χώρα που γεννήθηκε και βαφτίσθηκε εδώ στην εκκλησία στο Cape Town.
Από το βιβλίο του Παναγιώτη Ψωμά: «Ιστορίες για τον πόνο της ξενιτιές και άλλα διηγήματα». Cape Town , South Africa
Τηλέφωνο
27214484574

No comments:

Post a Comment